Examination of skin-fermented natural wines

Bene Zsuzsanna; Oláhné-Horváth Borbála; Kneip Antal; Balling Péter: Examination of skin-fermented natural wines. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (68) 3. pp. 3973-3981. (2022)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_03_3973-3981.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_03_3973-3981.pdf

Letöltés (638kB)

Absztrakt (kivonat)

The ancient white winemaking technology, kvevri, is gaining more and more attention among consumers, not only because it is unique and special, but also because sustainability and closeness to nature are fundamental characteristics of this winemaking process. This is also shown by the fact that the traditional clay pot, ancient Georgian process was added to the UNESCO list of Intangible Cultural Heritage of Humanity in 2013, and in 2020 the International Office of Viticulture and Oenology (OIV) included white wine fermented on skins in the category of special wines. This wave is also present in Hungary, since natural wine and orange wine have already appeared in the 2021 legislation as Other terms of limited use. The essence of the wine-making process is fermentation on the skins and micro-oxidation, the vessels of which can be various: amphora or kvevri, ceramic egg, spin barrel, depending on this, the chemical composition of the wines can change, as well as the formation of the precursor compounds of the aroma components. In the study, natural wines produced in the Tokaj wine region from the use of amphora and ceramic egg vessels were examined.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Héjon erjesztett natúrborok vizsgálata
Rovatcím: Fókuszban = In Focus
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2022
Kötet: 68
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 3973-3981
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79022/
DOI: 10.52091/EVIK-2022/3-1-ENG
Kulcsszavak: Élelmiszeripari technológia, Borászat
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 3980-3981. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 14. 11:24
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:00
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79480
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet