Az őszi búza ásványianyag-tartalmának alakulása Magyarországon 30 év mérési eredményei alapján

Ungai Diána; Sipos Péter; Győri Zoltán: Az őszi búza ásványianyag-tartalmának alakulása Magyarországon 30 év mérési eredményei alapján. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (68) 3. pp. 4006-4012. (2022)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_03_4006-4012.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_03_4006-4012.pdf

Letöltés (811kB)

Absztrakt (kivonat)

Az élelmiszertudománnyal, valamint táplálkozástudománnyal kapcsolatos kutatások napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a különböző növényi eredetű termékek kémiai, takarmányozási és táplálkozás-élettani minőségének vizsgálatára és a változások alakulására. Számos kutató figyelme összpontosul ezekre, a beltartalmi értékekkel kapcsolatos minőségi kérdésekre, illetve arra, hogy az elmúlt néhány évtized alatt – az alkalmazott intenzív agrotechnikának és rendelkezésre álló fajtáknak köszönhetően – miként módosultak ezek jellemzők. Táplálkozási szokásainkat tekintve a gabonafélék évezredek óta központi szerepet töltenek be a mindennapjainkban. Azon túlmenően, hogy szénhidráttartalmuknak köszönhetően energiát szolgáltatnak, a cereáliára fehérje-, rost-, vitamin- és nem utolsósorban ásványi anyagok forrásaként is tekinthetünk, hiszen úgy világszerte, mint Magyarországon egyaránt hagyományai vannak a gabonafélékből készített kenyér készítésének és fogyasztásának. A gabona-alapú élelmiszer-előállítás egy adott nemzet kultúrájának részét képezi. Kéziratunk elkészítésével kitűzött célunk az volt, hogy a rendelkezésre álló nagyszámú és különböző termőterületekről származó minták elemzésével választ kapjunk egy olyan – sokakban felmerülő – kérdésre, hogy miként változott az elmúlt évtizedek során az alap táplálékunkhoz tartozó őszi búza ásványi anyag tartalma. Így az idők folyamán változó ökológiai viszonyok, az alkalmazott agrotechnika és a biológiai alapok együttes hatását szemléltetve kívánunk valós képet adni a gabonafélék ásványi anyag tartalmának alakulásáról.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Evolution of the mineral content of winter wheat in Hungary based on 30 years of measurement results
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2022
Kötet: 68
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 4006-4012
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79022/
DOI: 10.52091/EVIK-2022/3-3-HUN
Kulcsszavak: Ásványi anyag-tartalom - gabona, Élelmiszervizsgálat, Búza - minőség - mérés
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 4011-4012. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 14. 11:44
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:00
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79483
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet