Benedek Csilla; Veresné Bálint Márta: A propolisz jellemzői és felhasználási lehetőségei. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (68) 3. pp. 4020-4027. (2022)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_03_4020-4027.pdf Letöltés (112kB) |
Absztrakt (kivonat)
A propolisz (méhszurok) a méhészetek rendkívül értékes „melléktermékei”. Összetevői között számos, az emberi szervezetre előnyös hatást gyakorló bioaktív anyag található, ezért a propoliszt az emberiség több évezrede használja elsősorban gyógyászati, esetenként kozmetikai célokra. E vegyületből napjainkban is számos, gyógyszer- és kozmetikai készítményt állítanak elő. Összetétele a földrajzi helytől, az előállító méhek egészségi állapotától függően számottevően változó. Fontosabb összetevői a polifenolos vegyületek (fenolsavak, flavonoidok, flavonoid-észterek, diterpének, szeszkviterpének), lignánok, aromás aldehidek, alkoholok, aminosavak, zsírsavak, szerves savak, szénhidrogének, vitaminok és ásványi anyagok. A propolisz gyógyhatású élelmiszernek tekinthető. A belőle készült kivonatok antibakteriális, antivirális és gombaölő hatással rendelkeznek. A propolisz – korlátozott mennyiségben – emberi fogyasztásra is alkalmas. A propolisz biztonságos dózisa egészséges emberek számára 70 mg/nap. Dolgozatunkkal a propolisznak az emberi egészségre gyakorolt kedvező hatásairól adunk rövid szakirodalmi áttekintést.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Egyéb cím: | Characteristics and uses of propolis |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 2022 |
| Kötet: | 68 |
| Szám: | 3 |
| ISSN: | 0422-9576 |
| Oldalak: | pp. 4020-4027 |
| Nyelv: | magyar |
| Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79022/ |
| DOI: | 10.52091/EVIK-2022/3-4-HUN |
| Kulcsszavak: | Természetes gyógymód - méz, Méz - gyógyászat, Propolisz, Élelmiszervizsgálat, Élelmiszerkémia |
| Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 4025-4027. ; összefoglalás magyar nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 14. 11:52 |
| Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:00 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79485 |
![]() |
Tétel nézet |

