Varga-Kántor Andrea and Alexa Loránd and Topa Emőke and Kovács Béla and Czipa Nikolett: Különböző fűszerekkel dúsított kenyerek makroelem tartalmának meghatározása és hozzájárulásuk a táplálkozási referencia értékhez. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (68) 3. pp. 4036-4046. (2022)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_03_4036-4046.pdf Download (291kB) |
Abstract
Az élelmiszerek dúsításával számos tanulmány foglalkozik, hiszen napjainkra központi kérdéssé vált a funkcionális élelmiszerek előállítása, vizsgálata és fogyasztása. A kenyér egyik fontos alapélelmiszerünk, és rendszeresen fogyasztunk különböző fűszereket is. A kenyér tartalmazhat fűszereket. Munkánk során különböző fűszereket, különböző mennyiségben tartalmazó kenyérreceptet dolgoztunk ki. Ebben a vizsgálatban hét fűszer (bazsalikom, kapor, oregánó, kömény, metélőhagyma, rozmaring és fokhagyma granulátum) és 42 dúsított kenyér makroelem tartalmát határoztuk meg induktív csatolású plazma optikai emissziós spektrométerrel (ICP-OES), valamint kiszámoltuk, hogy milyen mértékben járulnak hozzá a táplálkozási referencia értékhez (NRV – Nutrient Reference Value). A mért koncentrációk alapján az általunk alkalmazott fűszerekben más tanulmányok értékéhez képest magasabb elemtartalmat mutattunk ki. Kiemelkedő eredményeket határoztunk meg a bazsalikomban, kaporban, oregánóban és metélőhagymában.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Determination of the macroelement content of breads fortified with different spices and their contribution to the nutrient reference value |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2022 |
Volume: | 68 |
Number: | 3 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 4036-4046 |
Language: | Hungarian |
Publisher: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79022/ |
DOI: | 10.52091/EVIK-2022/3-5-HUN |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat, Kenyér, Fűszer, Táplálkozástudomány - kutatás, Élelmiszertudomány - kutatás |
Additional Information: | Bibliogr.: p. 4045-4046. ; összefoglalás magyar nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 14. 13:01 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:00 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79487 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |