Különböző fűszerekkel dúsított kenyerek makroelem tartalmának meghatározása és hozzájárulásuk a táplálkozási referencia értékhez

Varga-Kántor Andrea; Alexa Loránd; Topa Emőke; Kovács Béla; Czipa Nikolett: Különböző fűszerekkel dúsított kenyerek makroelem tartalmának meghatározása és hozzájárulásuk a táplálkozási referencia értékhez. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (68) 3. pp. 4036-4046. (2022)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_03_4036-4046.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_03_4036-4046.pdf

Letöltés (291kB)

Absztrakt (kivonat)

Az élelmiszerek dúsításával számos tanulmány foglalkozik, hiszen napjainkra központi kérdéssé vált a funkcionális élelmiszerek előállítása, vizsgálata és fogyasztása. A kenyér egyik fontos alapélelmiszerünk, és rendszeresen fogyasztunk különböző fűszereket is. A kenyér tartalmazhat fűszereket. Munkánk során különböző fűszereket, különböző mennyiségben tartalmazó kenyérreceptet dolgoztunk ki. Ebben a vizsgálatban hét fűszer (bazsalikom, kapor, oregánó, kömény, metélőhagyma, rozmaring és fokhagyma granulátum) és 42 dúsított kenyér makroelem tartalmát határoztuk meg induktív csatolású plazma optikai emissziós spektrométerrel (ICP-OES), valamint kiszámoltuk, hogy milyen mértékben járulnak hozzá a táplálkozási referencia értékhez (NRV – Nutrient Reference Value). A mért koncentrációk alapján az általunk alkalmazott fűszerekben más tanulmányok értékéhez képest magasabb elemtartalmat mutattunk ki. Kiemelkedő eredményeket határoztunk meg a bazsalikomban, kaporban, oregánóban és metélőhagymában.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Determination of the macroelement content of breads fortified with different spices and their contribution to the nutrient reference value
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2022
Kötet: 68
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 4036-4046
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79022/
DOI: 10.52091/EVIK-2022/3-5-HUN
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat, Kenyér, Fűszer, Táplálkozástudomány - kutatás, Élelmiszertudomány - kutatás
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 4045-4046. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 14. 13:01
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:00
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79487
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet