Különböző fűszerekkel dúsított kenyerek makroelem tartalmának meghatározása és hozzájárulásuk a táplálkozási referencia értékhez

Varga-Kántor Andrea and Alexa Loránd and Topa Emőke and Kovács Béla and Czipa Nikolett: Különböző fűszerekkel dúsított kenyerek makroelem tartalmának meghatározása és hozzájárulásuk a táplálkozási referencia értékhez. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (68) 3. pp. 4036-4046. (2022)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_03_4036-4046.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_03_4036-4046.pdf

Download (291kB)

Abstract

Az élelmiszerek dúsításával számos tanulmány foglalkozik, hiszen napjainkra központi kérdéssé vált a funkcionális élelmiszerek előállítása, vizsgálata és fogyasztása. A kenyér egyik fontos alapélelmiszerünk, és rendszeresen fogyasztunk különböző fűszereket is. A kenyér tartalmazhat fűszereket. Munkánk során különböző fűszereket, különböző mennyiségben tartalmazó kenyérreceptet dolgoztunk ki. Ebben a vizsgálatban hét fűszer (bazsalikom, kapor, oregánó, kömény, metélőhagyma, rozmaring és fokhagyma granulátum) és 42 dúsított kenyér makroelem tartalmát határoztuk meg induktív csatolású plazma optikai emissziós spektrométerrel (ICP-OES), valamint kiszámoltuk, hogy milyen mértékben járulnak hozzá a táplálkozási referencia értékhez (NRV – Nutrient Reference Value). A mért koncentrációk alapján az általunk alkalmazott fűszerekben más tanulmányok értékéhez képest magasabb elemtartalmat mutattunk ki. Kiemelkedő eredményeket határoztunk meg a bazsalikomban, kaporban, oregánóban és metélőhagymában.

Item Type: Article
Other title: Determination of the macroelement content of breads fortified with different spices and their contribution to the nutrient reference value
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2022
Volume: 68
Number: 3
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 4036-4046
Language: Hungarian
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79022/
DOI: 10.52091/EVIK-2022/3-5-HUN
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat, Kenyér, Fűszer, Táplálkozástudomány - kutatás, Élelmiszertudomány - kutatás
Additional Information: Bibliogr.: p. 4045-4046. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 14. 13:01
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:00
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79487

Actions (login required)

View Item View Item