Klasszikus témák új megvilágításban: a glutén mint speciális élelmiszerbiztonsági és analitikai kihívás

Kormosné Bugyi Zsuzsanna; Muskovics Gabriella; Schall Eszter; Török Kitti; Hajas Lívia; Scherf Katharina; Xhaferaj Majlinda; Koehler Peter; Schoenlechner Regine; D'amico Stefano; Poms Roland; Tömösközi Sándor: Klasszikus témák új megvilágításban: a glutén mint speciális élelmiszerbiztonsági és analitikai kihívás. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (68) 4. pp. 4180-4189. (2022)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_04_4180-4189.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_04_4180-4189.pdf

Letöltés (365kB)

Absztrakt (kivonat)

A glutén, vagy sikér fehérjék táplálkozás-élettani szerepe és megítélése az utóbbi évtizedekben kettőssé vált. A glutén fehérjék egyrészt központi szerepet töltenek be a búza és más gabonák sütőipari minőségének kialakításában. Másrészt azonban egyre inkább előtérbe kerülnek olyan túlérzékenységi reakciók, melyeket szintén a glutén fehérjék váltanak ki az arra érzékeny populációban. A glutén által okozott rendellenességek közül 1% körüli globális előfordulásával az egyik legjelentősebb a lisztérzékenység, vagy más néven cöliákia, mely a vékonybél bolyhainak sorvadásával járó autoimmun betegség. A tünetek széles skáláját okozhatja, jelenleg egyetlen ismert kezelési módja az élethosszig tartó gluténmentes diéta. A diéta betartásának elősegítésére a jelenleg érvényes EU szabályozás 20 mg/kg-ban maximalizálja a gluténmentesként értékesíthető termékek gluténtartalmát. Ez pedig szükségessé teszi a glutén mennyiségének minél pontosabb meghatározását ebben az alacsony koncentráció-tartományban. A meghatározás rutinmódszere az immunanalitikai elven működő ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay). A különböző ELISA módszerek validálása és eredményeik összehasonlíthatósága, vagyis az általuk szolgáltatott adatok megbízhatósága azonban problémát jelent. Cikkünk fő célkitűzése az ennek hátterében álló analitikai és fehérjekémiai kérdések, valamint a módszertan feltételrendszerének javítását célzó törekvések bemutatása. Emellett kitérünk a zab gluténmentes diétában betöltött különleges szerepére is, így kísérelve meg minél szélesebb körben rálátást nyújtani a glutén által képviselt élelmiszerbiztonsági és analitikai kihívásokra.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Classics in a new perspective: gluten as a special food safety and analytical challenge
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2022
Kötet: 68
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 4180-4189
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79023/
DOI: 10.52091/EVIK-2022/4-4-HUN
Kulcsszavak: Élelmiszerbiztonság, Élelmiszerkémia - kutatás, Glutén
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 4186-4189. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 17. 09:23
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:00
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79499
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet