Classics in a new perspective: gluten as a special food safety and analytical challenge

Kormosné Bugyi Zsuzsanna; Muskovics Gabriella; Schall Eszter; Török Kitti; Hajas Lívia; Scherf Katharina; Xhaferaj Majlinda; Koehler Peter; Schoenlechner Regine; D'amico Stefano; Poms Roland; Tömösközi Sándor: Classics in a new perspective: gluten as a special food safety and analytical challenge. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (68) 4. pp. 4190-4198. (2022)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_04_4190-4198.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_04_4190-4198.pdf

Letöltés (308kB)

Absztrakt (kivonat)

In the last couple of decades, the nutritional role and perception of gluten became controversial. In one hand, gluten proteins play a central role in determining the baking quality of wheat and other cereals. On the other hand, hypersensitivity reactions triggered by gluten in susceptible individuals have become subjects of growing interest. Of these gluten-related disorders, with an estimated global prevalence of 1%, the most important one is celiac disease (CD), which is an autoimmune disorder accompanied by villous atrophy. CD can manifest in a wide range of symptoms, its only treatment option is a lifelong gluten-free (GF) diet. To support compliance to this diet, current EU legislation maximizes the gluten-content of products sold with a GF label in 20 mg/kg. It necessitates accurate quantification of gluten in this low concentration range. The method-of-choice for this purpose is the immunoanalytical-based ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay). However, validation of different ELISA methods and the comparability of their results and, consequently, the reliability of the data they provide is problematic. The major goal of this paper is to introduce the analytical and protein chemistry issues behind this problem and the efforts to improve the conditions of the methodology. We are also including the special role of oats in the GF diet in an attempt to provide the widest possible overview of the food safety and analytical challenges represented by gluten.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Klasszikus témák új megvilágításban: a glutén mint speciális élelmiszerbiztonsági és analitikai kihívás
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2022
Kötet: 68
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 4190-4198
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79023/
DOI: 10.52091/EVIK-2022/4-4-ENG
Kulcsszavak: Élelmiszerbiztonság, Élelmiszerkémia - kutatás, Glutén
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 4195-4198. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 17. 09:26
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:00
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79500
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet