Gergely Szilveszter: "Ahogy a csillag megy az égen" - egy infravörös fényírda élete. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (68) 4. pp. 4213-4223. (2022)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_04_4213-4223.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Ma már a felhasználók céljaiknak megfelelően számos lehetőség közül választhatnak, ha a rezgési spektroszkópia eszköztárához fordulnak kérdéseik megválaszolása során. Ez a sokféleség megmutatkozik a készülékek felépítésében, mintakezelésében, méréstechnikájában. Elég, ha a bejövő nyersanyag raktárakban helyszíni méréseket lehetővé tevő, kézben hordozható (ún. handheld), vagy a minőséget ellenőrző laborok asztali (ún. bench-top), vagy a gyártási technológiák in-/on-line műszereire gondolunk. Emellett a kémiai képalkotó (chemical imaging, CI) technikák is teret nyertek. A hardverek szolgáltatta infravörös spektrumok seregébe olyan matematikai, statisztikai, kemometriai módszerek lehelnek életet, amelyek a nagy adathalmazokban (big data) rejlő információk kinyerésére képesek. A cikkben az elmúlt 25 év egy-egy példáját felvillantva nyomon követhető az infravörös technikák fejlődése, beágyazottsága az akadémiai kutatásoktól a mezőgazdasági, ipari alkalmazásokig – de nem csak a gépeken, hanem az embereken is keresztül.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Egyéb cím: | "Like stars are moving in the sky" - life of an infrared photographic studio |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 2022 |
| Kötet: | 68 |
| Szám: | 4 |
| ISSN: | 0422-9576 |
| Oldalak: | pp. 4213-4223 |
| Nyelv: | magyar |
| Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79023/ |
| DOI: | 10.52091/EVIK-2022/4-6-HUN |
| Kulcsszavak: | Infravörös spektroszkópia, Színképelemzés, Adatelemzés, Képalkotás |
| Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 4220-4223. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 17. 09:53 |
| Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:00 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79503 |
![]() |
Tétel nézet |

