Hajdinák Péter and Szarka András: Sejthalál a növényvédelemben: az élelmiszer-ellátás biztonságának növelése molekuláris biológiai módszerekkel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (68) 4. pp. 4235-4239. (2022)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_04_4235-4239.pdf Download (229kB) |
Abstract
A mezőgazdaság fontos feladata a növények védelme a patogének által kiváltott biotikus és a környezeti hatások által kiváltott abiotikus stresszel szemben. A patogénekkel szembeni védekezés hagyományosan kémiai növényvédő szerekkel történik, amelyek károsíthatják a környezetet és az egészségünket, így komoly igény merül fel arra, hogy ezeket környezetbarát anyagokra cseréljük. Ígéretes biopeszticidek lehetnek a kutatócsoportunk által is tanulmányozott elicitor hatású harpin fehérjék. Ezek a fehérjék valódi patogénfertőzés nélkül váltanak ki immunválaszt a növényekben, ezzel fokozva az ellenállóképességüket, valamint egyéb előnyös hatásaikat is leírták már, úgy, mint az intenzívebb növekedés vagy a nagyobb terméshozam. Ezen fehérjék egyelőre nem teljesen tisztázott hatásmechanizmusainak jobb megértése segítheti a hatékonyabb biopeszticidek fejlesztését. A Föld átlaghőmérsékletének emelkedésével egyre nagyobb szerep juthat a hőstressz hatására beinduló ferroptózis-szerű sejthalálnak is. Ennek az először 2017-ben leírt sejthalálfolyamatnak a pontos molekuláris mechanizmusa még nem ismert, azonban eredményeink arra utalnak, hogy a reaktív karbonilvegyületek – köztük az akrolein – mediátor szerepet játszhatnak benne. A ferroptózis-szerű sejthalál irodalmi adatok alapján a patogéntámadás hatására bekövetkező hiperszenzitív sejthalálban is szerepet játszik, így a sejthalálfolyamat jobb megértése egyszerre segítheti a biotikus és az abiotikus stresszel szembeni védekezést.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Cell death in plant protection: improving the security of food supply by the means of molecular biology |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2022 |
Volume: | 68 |
Number: | 4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 4235-4239 |
Language: | Hungarian |
Publisher: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79023/ |
DOI: | 10.52091/EVIK-2022/4-7-HUN |
Uncontrolled Keywords: | Növényvédelem, Élelmiszerbiztonság, Élelmiszer-ellátás, Biológia - molekuláris |
Additional Information: | Bibliogr.: p. 4238-4239. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 17. 10:22 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:00 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79505 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |