A növényi alapú hús helyettesítő élelmiszerek szakmailag elfogadható megnevezése : felmérés magyar élelmiszer-tudományi, -technológiai és táplálkozástudományi szakemberek körében

Bánáti Diána; Gyimes Ernő: A növényi alapú hús helyettesítő élelmiszerek szakmailag elfogadható megnevezése : felmérés magyar élelmiszer-tudományi, -technológiai és táplálkozástudományi szakemberek körében. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (68) 4. pp. 4263-4271. (2022)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_04_4263-4271.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_04_4263-4271.pdf

Letöltés (439kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakirodalomban „plant-based meat alternatives” vagy „meat analogues” névvel illetett, kizárólag növényi alapanyagokból készített, húskészítményekre hasonlító élelmiszerek szakmailag leginkább megfelelő, objektív és szélesebb körben is felhasználható megnevezését kerestük, hozzájárulva a fogyasztók korrekt tájékoztatásához. Olyan kifejezéseket szükséges használni, amelyek nem megtévesztőek, objektívek és informatívak, ugyanakkor könnyen érthetőek. Személyes kérdőíves megkérdezés formájában 58 magyar anyanyelvű, élelmiszertudományi, élelmiszer-technológiai, táplálkozástudományi szakember véleményét kértük ki, hogy megtaláljuk a termékcsoportra vonatkozó, konszenzuson alapuló, szakmailag leginkább elfogadott magyar kifejezéseket. Felmérésünk eredményei alapján a (hús) „helyettesítő” és „pótló” kifejezések használatát javasoljuk, szemben a (hús) „jellegű”, „analóg”, „alternatív” és „imitátum” megnevezésekkel, amelyeket általános elutasítottság övezett. A „növényi” jelzős szerkezet, általánosságban elfogadottabb, mint a „zöldség” jelzős szerkezet.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Terminology of plant-based meat alternatives : a survey among Hungarian food science, food technology and nutrition experts
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2022
Kötet: 68
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 4263-4271
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79023/
DOI: 10.52091/EVIK-2022/4-9-HUN
Kulcsszavak: Élelmiszertudomány - kutatás, Táplálkozástudomány - kutatás
Megjegyzések: Bibliogr.: 4271. p. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 17. 10:51
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:00
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79509
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet