Bánáti Diána and Gyimes Ernő: A növényi alapú hús helyettesítő élelmiszerek szakmailag elfogadható megnevezése : felmérés magyar élelmiszer-tudományi, -technológiai és táplálkozástudományi szakemberek körében. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (68) 4. pp. 4263-4271. (2022)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_04_4263-4271.pdf Download (439kB) |
Abstract
A szakirodalomban „plant-based meat alternatives” vagy „meat analogues” névvel illetett, kizárólag növényi alapanyagokból készített, húskészítményekre hasonlító élelmiszerek szakmailag leginkább megfelelő, objektív és szélesebb körben is felhasználható megnevezését kerestük, hozzájárulva a fogyasztók korrekt tájékoztatásához. Olyan kifejezéseket szükséges használni, amelyek nem megtévesztőek, objektívek és informatívak, ugyanakkor könnyen érthetőek. Személyes kérdőíves megkérdezés formájában 58 magyar anyanyelvű, élelmiszertudományi, élelmiszer-technológiai, táplálkozástudományi szakember véleményét kértük ki, hogy megtaláljuk a termékcsoportra vonatkozó, konszenzuson alapuló, szakmailag leginkább elfogadott magyar kifejezéseket. Felmérésünk eredményei alapján a (hús) „helyettesítő” és „pótló” kifejezések használatát javasoljuk, szemben a (hús) „jellegű”, „analóg”, „alternatív” és „imitátum” megnevezésekkel, amelyeket általános elutasítottság övezett. A „növényi” jelzős szerkezet, általánosságban elfogadottabb, mint a „zöldség” jelzős szerkezet.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Terminology of plant-based meat alternatives : a survey among Hungarian food science, food technology and nutrition experts |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2022 |
Volume: | 68 |
Number: | 4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 4263-4271 |
Language: | Hungarian |
Publisher: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79023/ |
DOI: | 10.52091/EVIK-2022/4-9-HUN |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszertudomány - kutatás, Táplálkozástudomány - kutatás |
Additional Information: | Bibliogr.: 4271. p. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 17. 10:51 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:00 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79509 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |