Az A- és E-vitaminok szabvány szerinti HPLC-meghatározási módszerének felülvizsgálata = Review of the HPLC determination method for the vitamin A and E according to the standard

Garai Lőrinc; Bálint Mária; Örsi Ferenc: Az A- és E-vitaminok szabvány szerinti HPLC-meghatározási módszerének felülvizsgálata = Review of the HPLC determination method for the vitamin A and E according to the standard. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (56) 1. pp. 5-17. (2010)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2010_01_005-017.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2010_01_005-017.pdf

Letöltés (257kB)

Absztrakt (kivonat)

A zsírban oldódó vitaminoknak zsíros élelmiszermintában történő meghatározásánál a fordított fázisú HPLC meghatározáshoz szükség van az elszappanosításos módszerekre, amennyiben zsírban oldódó mintát kívánunk extrahálni. Ezeknél a módszereknél azonban nincs egyértelmű megállapodás a technológiai paraméterekről még a szabványokban sem. Ezért munkánk során a módszer visszanyerését és gyorsaságát optimáltuk kétszintes kétfaktoros kísérleti terv szerint, ahol az elszappanosítási hőmérsékletnek és időnek a módszer visszanyerésére gyakorolt hatását vizsgáltuk. Megállapítottuk, hogy a legmagasabb hőmérsékletű, lehető legrövidebb idejű elszappanosítás a leghatékonyabb. Végül összehasonlítottuk a butilhidroxitoluol és aszkorbinsav antioxidáns által elérhető visszanyerést, aminek eredményeképpen az utóbbi antioxidánst érdemes alkalmazni. For determination of fat soluble vitamins in fatty foods by reversed phase HPLC, the sample can only be extracted by saponification. By these methods, there is not any compromise concerning the preparation’s parameters, e.g. temperature, time and antioxydant type. Thus in this experimentation we have optimized the yield by experimentation plan of two levels and two factors: temperature and time. We observed that the shortest time and highest temperature are the most efficient. Finally, we compared the yield by two different antioxydants, like butylated hydroxytoluene and ascorbic acid. These last gave significantly better yield, thus it is recommended to be used.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Überprüfung der HPLC Bestimmungsmethode für die Vitamine A und E gemäss dem Standard
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2010
Kötet: 56
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 5-17
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: Q & M Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79322/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia
Megjegyzések: Bibliogr.: 16. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 19. 11:53
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:42
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79513
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet