Extenzográfos minősítés a nemzetközi búzapiacon = Extensigraphical qualification on the international wheat market

Pongráczné Barancsi Ágnes; Tarján Zsuzsanna; Sipos Péter: Extenzográfos minősítés a nemzetközi búzapiacon = Extensigraphical qualification on the international wheat market. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (56) 1. pp. 18-23. (2010)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2010_01_018-023.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2010_01_018-023.pdf

Letöltés (233kB)

Absztrakt (kivonat)

Jelenleg a nemzetközi kereskedelemben és egyre gyakrabban a hazai gabonapiacra történő értékesítés során is felmerül az igény a speciális reológiai vizsgálatok, azaz a tészta tulajdonságait jelző mutatók iránt. Az extenzográfos és alveográfos minősítés tudatosításának elősegítése érdekében időszerűvé válik a hazai nemesítésé őszi búza fajták extenzográfos és alveográfos paramétereinek meghatározása. Az egyes minőségi paraméterek közötti összefüggések hasznos többletinformációt nyújthatnak az őszi búzafajták sütőipari értékének megítélése által a búzanemesítés területén a speciális minőségi fajták kiválasztásához, illetve egyes exporttételek minősítéséhez is. Nowadays, it is claim to special rheological examinations, most of all to the extensibility and resistance of extension parameters in the international trade and on the Hungarian wheat export market. We have to analyse the alveographical and extensigraphical parameters of Hungarian growing winter wheat to help to introduce the alveographical and extensigraphical evaluation. The correlation among the quality parameters can give us extra information about backing values of winter wheat varieties, selecting of special quality types for wheat growing and qualification of the different export rate.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Extensographische Qualitätsbewertung auf dem internationalen Weizenmarkt
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2010
Kötet: 56
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 18-23
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: Q & M Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79322/
Kulcsszavak: Búza - minőség, Élelmiszervizsgálat - gabona
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 22-23. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 19. 11:59
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:42
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79514
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet