Cseh Júlia; Szeitzné Szabó Mária; Beczner Judit: A környezeti és társadalmi tényezők változásának hatása a növényi élelmiszerek biztonságosságára = Effect of environmental and social changes on the safety of foods of plant origin. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (57) 1. pp. 5-16. (2011)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2011_01_005-016.pdf Letöltés (4MB) |
Absztrakt (kivonat)
Figyelembe véve a növényi eredetű élelmiszerek egészséges táplálkozásban betöltött szerepét, elengedhetetlen, hogy azok biztonsággal fogyaszthatok legyenek. Mivel a globalizációnak köszönhetően ma már számtalan növényi eredetű élelmiszer kerül asztalunkra egész évben, a növényeken természetesen előforduló, vagy szennyeződés útján rákerülő patogének és az egyes terméktípusok közti kapcsolat megértése alapvető annak érdekében, hogy a napjainkban megfigyelhető kiterjedt járványok a jövőben hatékonyan megelőzhetők legyenek. A növényi eredetű élelmiszerek fogyasztásához köthető megbetegedések, járványok megelőzése csak globális szemlélettel és együttműködéssel lehetséges, felderítése magas színvonalú epidemiológiai hátteret és technikai felkészültséget igényel. A közlemény összefoglalja az utóbbi évtizedek jelentősebb növényi élelmiszerek által közvetített járványait, kitér ezek előfordulásához vezető társadalmi tényezőkre, és a felderítésüket, csökkentésüket célzó nemzetközi kezdeményezésekre. Taking into account the importance of the role of foods of plant origin in healthy diet, it is vital that they ought to be safe to eat. Due to globalization, fresh produce will be on our table throughout the year. On their surface the naturally occurring microbiota might carry pathogens via environmental contamination of different sources, therefore the understanding of this specific relationship between microbes and product types is fundam ental to ensure the prevention of future outbreaks. To prevent diseases linked to the consumption of foods of plant origin requires global approach and cooperation, based on high-quality epidemiological detection methods and technical competence. This publication summarizes the major food-borne epidemics of plant origin during the past decades, addressing the social factors behind their occurrence, and international initiatives designed to prevent them.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Änderung von Umwelt und gesellschaftlichen Faktoren auf die Sicherheit von pflanzlichen Lebensmitteln |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2011 |
Kötet: | 57 |
Szám: | 1 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 5-16 |
Nyelv: | magyar , angol |
Kiadó: | Q & M Kft. |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79326/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszerbiztonság |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 15. p. ; összefoglalás magyar és angol nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 19. 07:54 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:32 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79538 |
![]() |
Tétel nézet |