Penicillium expansum és Aspergillus niger növekedési hőmérséklet- és vízaktivitásfüggésének vizsgálata, különös tekintettel a klímaváltozásra = Investigations on effect of temperature and water activity on growth of Penicillium expansum and Aspergillus niger, with special reference to the climate change

Csernus Olívia; Andrássy Éva; Bata-Vidács Ildikó; Beczner Judit; Farkas József: Penicillium expansum és Aspergillus niger növekedési hőmérséklet- és vízaktivitásfüggésének vizsgálata, különös tekintettel a klímaváltozásra = Investigations on effect of temperature and water activity on growth of Penicillium expansum and Aspergillus niger, with special reference to the climate change. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (57) 4. pp. 209-218. (2011)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2011_04_209-218.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2011_04_209-218.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Glicerinnel 0,90 és 0,98 vízaktivitásra beállított maláta extrakt agar lemezek középpontját Penicillium expansum és Aspergillus niger konidiumaival oltottuk be és 10, 15, 25, 30 és 35 °C hőmérsékleten inkubáltuk. Háromheti izotermikus inkubáció során rendszeres időközönként megállapítottuk a képződő penésztelepek átmérőjét. Ezekhez az adatokhoz a ComBase rendszer DMFit szoftverjével szaporodási modellt illesztve lag fázis időtartam és telepátmérő növekedési sebesség értékeket nyertünk. Az utóbbiakból Ratkowsky négyzetgyökös regressziós modellje segítségével becsültük a vizsgált penészgombák szaporodás-kinetikáját jellemző sebesség-értékeket és az elméleti minimális szaporodási hőmérsékletüket. Az eredmények szerinti minimális és optimális szaporodási hőmérséklet értékek jó egyezésben vannak irodalmi adatokkal. Eredményeink azt mutatják, hogy az Aspergillus niger lényegesen nagyobb hőmérsékletigényü, mint a Penicillium expansum. Mindezek alapján a nyári hőhullámok gyakoriságának és intenzitásának feltételezett várható növekedése az élelmiszerek fokozott mikológiái kockázatát idézhetik elő a régiónkban, nemcsak a most is elterjedt Penicillium fajok szaporodását stimulálva, hanem lehetőséget teremtve a „melegkedvelő” Aspergillus fajok fokozott megtelepedésének és kertészeti terményeink és tárolt élelmiszereink velük való erőteljes szennyeződésének is. Malt extract agar plates set by glycerol to water activities of 0.90 and 0.98, respectively, have been centrally inoculated with conidia of either Penicillium expansum or Aspergillus niger and incubated at 10, 15, 25, 30 and 35 °C. Development and growth of the colony diameters were observed periodically during 3 weeks isotermic incubation. Curve fitting of these data as a function of the incubation temperature were performed by the DMFit software of the ComBase database and the duration of the apparent lag phase of mycelium growth and the increase of the colony diameters were recorded. Effect of the temperature on the growth rate were evaluated by the square root regression model of Ratkowsky estimating theoretical minimal temperatures of these moulds. Our results on minimal and optimal growth temperatures were in good agreement with data from literature. The results demonstrated that Aspergillus niger has significantly higher temperature requirement than Penicillium expansum. Therefore, the projected increasing frequency and intensity of summer heat waves may cause an increased risk of mycological safety of food in our region, not only by stimulating the growth of the presently also common Penicillium species but create an increased opportunity for „warm-loving” aspergilli to establish themselves and contaminate intensely our horticultural products and stored foods.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Untersuchung der Temperatur- und Wasseraktivitätsabhängigkeit des Wachstums von Penicillium expansum and Aspergillus niger unter besonderer Berücksichtigung der Klimaänderung
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2011
Kötet: 57
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 209-218
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: Q & M Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79329/
Kulcsszavak: Éghajlati változás, Mikológia, Penészgombák, Élelmiszerkémia
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 216-217. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 19. 11:09
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:32
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79556
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet