Oszcillációs reometria alkalmazása az élelmiszervizsgálatokban = Application of oscillatory rheometry in food analysis

Juhász Réka; Zeke Ildikó; Balla Csaba; Barta József: Oszcillációs reometria alkalmazása az élelmiszervizsgálatokban = Application of oscillatory rheometry in food analysis. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (57) 4. pp. 226-237. (2011)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2011_04_226-237.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2011_04_226-237.pdf

Letöltés (4MB)

Absztrakt (kivonat)

Az oszcillációs Teológiai módszereket viszkoelasztikus anyagok vizsgálatára használják kis viszkozitású folyadékok, polimer oldatok, paszták, gélek és merev szilárd anyagok esetén egyaránt. Tanulmányunkban az oszcillációs méréstechnika elméleti alapjait és főbb mérési módszereit foglaljuk össze, majd saját méréseink alapján néhány alkalmazási példát is bemutatunk. Méréseinket a Budapesti Corvinus Egyetem Konzervtechnológiai Tanszékén üzemelő MCR51 típusú oszcillációs reométerrel végeztük. Oscillatory rheological methods are used for investigation of viscoelastic materials such as low viscosity fluids, polimer solutions, gels and rigid solids. In the present study rheological principals and typical measurement methods of oscillatory technique are overviewed. Some application are also introduced based on our results measured by an oscillatory rheometer type MCR51 at Corvinus University of Budapest, Department of Food Preservation.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Anwendung der Oszillationsrheometrie für Lebensmitteluntersuchungen
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2011
Kötet: 57
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 226-237
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: Q & M Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 236-237. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 19. 11:23
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:32
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79558
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet