Oszcillációs reometria alkalmazása az élelmiszervizsgálatokban = Application of oscillatory rheometry in food analysis

Juhász Réka and Zeke Ildikó and Balla Csaba and Barta József: Oszcillációs reometria alkalmazása az élelmiszervizsgálatokban = Application of oscillatory rheometry in food analysis. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (57) 4. pp. 226-237. (2011)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2011_04_226-237.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2011_04_226-237.pdf

Download (4MB)

Abstract

Az oszcillációs Teológiai módszereket viszkoelasztikus anyagok vizsgálatára használják kis viszkozitású folyadékok, polimer oldatok, paszták, gélek és merev szilárd anyagok esetén egyaránt. Tanulmányunkban az oszcillációs méréstechnika elméleti alapjait és főbb mérési módszereit foglaljuk össze, majd saját méréseink alapján néhány alkalmazási példát is bemutatunk. Méréseinket a Budapesti Corvinus Egyetem Konzervtechnológiai Tanszékén üzemelő MCR51 típusú oszcillációs reométerrel végeztük. Oscillatory rheological methods are used for investigation of viscoelastic materials such as low viscosity fluids, polimer solutions, gels and rigid solids. In the present study rheological principals and typical measurement methods of oscillatory technique are overviewed. Some application are also introduced based on our results measured by an oscillatory rheometer type MCR51 at Corvinus University of Budapest, Department of Food Preservation.

Item Type: Article
Other title: Anwendung der Oszillationsrheometrie für Lebensmitteluntersuchungen
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2011
Volume: 57
Number: 4
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 226-237
Language: Hungarian, English
Publisher: Q & M Kft.
Place of Publication: Budapest
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: p. 236-237. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 19. 11:23
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:32
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79558

Actions (login required)

View Item View Item