Juhász Réka and Zeke Ildikó and Balla Csaba and Barta József: Oszcillációs reometria alkalmazása az élelmiszervizsgálatokban = Application of oscillatory rheometry in food analysis. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (57) 4. pp. 226-237. (2011)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2011_04_226-237.pdf Download (4MB) |
Abstract
Az oszcillációs Teológiai módszereket viszkoelasztikus anyagok vizsgálatára használják kis viszkozitású folyadékok, polimer oldatok, paszták, gélek és merev szilárd anyagok esetén egyaránt. Tanulmányunkban az oszcillációs méréstechnika elméleti alapjait és főbb mérési módszereit foglaljuk össze, majd saját méréseink alapján néhány alkalmazási példát is bemutatunk. Méréseinket a Budapesti Corvinus Egyetem Konzervtechnológiai Tanszékén üzemelő MCR51 típusú oszcillációs reométerrel végeztük. Oscillatory rheological methods are used for investigation of viscoelastic materials such as low viscosity fluids, polimer solutions, gels and rigid solids. In the present study rheological principals and typical measurement methods of oscillatory technique are overviewed. Some application are also introduced based on our results measured by an oscillatory rheometer type MCR51 at Corvinus University of Budapest, Department of Food Preservation.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Anwendung der Oszillationsrheometrie für Lebensmitteluntersuchungen |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2011 |
Volume: | 57 |
Number: | 4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 226-237 |
Language: | Hungarian, English |
Publisher: | Q & M Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer |
Additional Information: | Bibliogr.: p. 236-237. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 19. 11:23 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:32 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79558 |
Actions (login required)
View Item |