Táplálkozásgenomika és élelmiszervizsgálat = Nutrigenomics and food investigation

Szabó S. András: Táplálkozásgenomika és élelmiszervizsgálat = Nutrigenomics and food investigation. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (58) 1-2. pp. 5-16. (2012)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2012_01-02_005-016.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2012_01-02_005-016.pdf

Letöltés (4MB)

Absztrakt (kivonat)

A táplálkozásgenomika egy viszonylag új tudományterület, amely felhasználva a táplálkozástudomány és funkcionális genomika módszereit, a tápanyagbevitel és a humán genom közötti kölcsönhatásokat tanulmányozza. A táplálkozásgenomika eltér a konvencionális táplálkozástól, a fogyasztókat nem tekinti azonosnak genomikai szempontból és tápanyagigény szempontjából sem. Alkalmazásával lehetővé válik a személyre szabott táplálkozás, egyes betegségek prevenciója és terápiája egyaránt. A gyakorlati alkalmazás egyik feltétele viszont a kis koncentrációjú komponensek mérésére is alkalmas élelmiszervizsgálati eljárások fejlesztése. Nutrigenomics represents a rather new scientific field, which covers - using the methods of nutritional science and functional genomics - the interactions between the nutrients and the human genom. Nutrigenomics differs from traditional nutrition, the consumers are grouped to genomic aspects, and therefore the needs of nutrients are also different. Using nutrigenomics it is possible to establish an individual diet and to prevent and cure some diseases. But one of the conditions of practical application of nutrigenomics is the further development of food control methods, suitable also for measurements of components with very low concentration in food samples.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Ernährungs-genomics und Lebensmittelmittel-untersuchung
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2012
Kötet: 58
Szám: 1-2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 5-16
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: Q & M Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79330/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat, Táplálkozástudomány - kutatás, Élelmiszertudomány - kutatás
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 15-16. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 18. 14:48
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:30
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79562
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet