Kenőmargarinok bírálatára kiképzett szakértői panel teljesítményének mérése = The investigation of performance of the panel trained to evaluation of margarine

Györey Annamária and Gere Attila and Kókai Zoltán and Sipos László and Molnár Pál: Kenőmargarinok bírálatára kiképzett szakértői panel teljesítményének mérése = The investigation of performance of the panel trained to evaluation of margarine. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (58) 1-2. pp. 47-58. (2012)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2012_01-02_047-058.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2012_01-02_047-058.pdf

Download (4MB)

Abstract

Az élelmiszeripari termékek fejlesztése és a minőségbiztosítás terén is széles körben alkalmaznak aromalexikonokat. A különféle termékekre kifejlesztett lexikonok magukba foglalják a termék esetében előforduló összes tulajdonságot, azok definícióját és a hozzájuk tartozó referenciamintákat, illetve referenciaanyagokat. Későbbi kutatásunk fő célja egy ilyen aromalexikon kifejlesztése kenőmargarinra. Ennek megvalósulásához szükség van egy jó és megbízható szakértői panelre, ezért minden bírálat után mértük a panel teljesítményét PanelCheck szoftver segítségével. Ebben a cikkben 3 margarinbírálat eredményeit közöljük, melyeken ugyanazon termékek ismételt bírálatára került sor. Ezeket az eredményeket PanelCheck szoftverrel elemeztük, ami nagyon jól alkalmazható a panelek teljesítményének monitorozására. Az eredmények a 3 bírálat során végbement egyértelmű javulást jelzik, így a harmadik bírálaton már szorosabb az egyetértés a panelben. A javulás (a bővülő módszertani tapasztalat mellett) feltehetően a referenciaminta rendszeres alkalmazásának köszönhető. Ennek ellenére akadnak olyan bírálók, akiknek néhány tulajdonság esetében még fejlődniük kell. In the field of food product development and quality assurance flavor lexicons are widely used. These systems include the definition of all attributes and the relevant reference materials or reference samples. The main purpose of our further researches is to establish a flavor language for table margarines. It is needed to have a good reliable expert panel, therefore the performance of the panel was assessed after each session by PanelCheck. In this study there were carried out three session of margarines, where the experts evaluated the same training set of samples by the method of profile analysis. The results of the three session were evaluated by the PanelCheck software, which can be applied very well to the monitoring of several panels. From the results can be seen an improvement of the panel during the three session, and to the third session was already good agreement in our panel. However the major reason of this improvement (beside the growth of experience in the method) is the systematic application of the reference sample. Although there are some assessors, who should improve in case of some attributes.

Item Type: Article
Other title: Messung der Leistung der für die Bewertung von Streichmargarinen ausgebildeten Gutachtergruppen
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2012
Volume: 58
Number: 1-2
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 47-58
Language: Hungarian, English
Publisher: Q & M Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79330/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszertudomány - kutatás, Élelmiszeripar
Additional Information: Bibliogr.: p. 56-57. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 18. 14:08
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:30
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79565

Actions (login required)

View Item View Item