Narancs és narancslevek C-vitamin tartalmának összehasonlító vizsgálata = Comparative study of the vitamin-C content of orange and orange-juices

Tolnay Pál; Tóth Judit; Szabó S. András: Narancs és narancslevek C-vitamin tartalmának összehasonlító vizsgálata = Comparative study of the vitamin-C content of orange and orange-juices. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (58) 3-4. pp. 95-100. (2012)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2012_03-04_095-100.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2012_03-04_095-100.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A citrusfélék közül Magyarországon a narancsot fogyasztják a leginkább. A feldolgozás során azonban a kiindulási gyümölcs beltartalmi paraméterei megváltoznak, s a C-vitamin tartalom is csökken. A gyümölcs hűtőtárolása mérsékli a C-vitamin tartalom csökkenés mértékét a szobahőfokon történő tárolással összehasonlítva. A 100% gyümölcshányadú narancslevek C-vitamin tartalma mintegy fele-kétharmada a friss narancsra vonatkozó értéknek. A narancslé Cvitamin tartalma és az ár között nem mutatható ki összefüggés. In Hungary orange is the dominant citrus fruit. But during processing some changes occur in the chemical composition of the original fruit, and the vitamin-C content decreases. The cool temperature storage - in comparison with the room temperature one - decreases the measure of the vitamin-C content change. The vitamin-C content of various 100% fruit-ratio containing orange juices is about half or 2/3 of the original fresh orange. There was no correlation between the vitamin-C content and the price of the orange juices.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Vergleichende Untersuchung des C-Vitamingehalts von Orange und Orangesaft
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2012
Kötet: 58
Szám: 3-4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 95-100
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: Q & M Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79331/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - narancs, Élelmiszerkémia - narancs
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 99-100. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 18. 15:17
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:30
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79570
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet