Farkas József: Bél mikrobiotánk táplálkozás-tudományi és élelmiszer-vizsgálati jelentősége = Nutritional and food analytical importance of the gut microbiota. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (59) 3. pp. 89-94. (2013)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2013_03_089-094.pdf Letöltés (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
Egy évszázaddal Mecsnyikovnak a probiotikus baktériumokkal kapcsolatos úttörő vizsgálatai és javaslatai után, a béltraktusban élő mikrobiota és a gazdaszervezettel való kölcsönhatásai XXI. századi interdiszciplináris kutatási területté váltak, a XX. század második felében kibontakozott molekuláris biológia és genomika módszerei által megtermékenyítve, a humán mikrobiom kutatása kapcsán. A közlemény rövid áttekintést ad ennek táplálkozás-tudományi vonatkozásairól, és felhívja a figyelmet a modern élelmiszeranalitikai módszerek alkalmazásainak kilátásaira ezen a komplex tudományterületen. After one century followed the pioneering studies and proposals by Metchnikoff on probiotic bacteria, the symbiotic gut microbiota and its interactions with the host became an interdisciplinary research area of the XXIst century, facilitated by the molecular biology and genomical methods developed during the second half of the XXth century. The article attempts to give a brief overview on the nutritional health relevance and the prospects of food analytical research in this complex scientific field.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Ernährungswissenschaftliche und lebensmittel analytische Bedeutung der Microbiota von Darm |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2013 |
Kötet: | 59 |
Szám: | 3 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 89-94 |
Nyelv: | magyar , angol |
Kiadó: | EOQ MNB |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79333/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat, Analitikai kémia - módszer, Táplálkozástudomány - kutatás |
Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 93-94. ; összefoglalás magyar és angol nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 18. 11:33 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:28 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79587 |
Tétel nézet |