Szabó S. András: Mikroelemek esszencialitása és az élelmiszervizsgálat = Essentiality of trace elements and food investigations. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (59) 3. pp. 95-105. (2013)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2013_03_095-105.pdf Letöltés (5MB) |
Absztrakt (kivonat)
Miután az esszenciális és a nem létfontosságú mikroelemek egészséges szervezeten belüli koncentráció-eloszlása jelentős eltéréseket mutat, ez a tény felhasználható az adott mikroelem biológiai szerepének tisztázására. A létfontosságú elemeknél szűk a koncentráció-tartomány, az eloszlás normál eloszlású, nem esszenciális elemeknél a tartomány tág, az eloszlás lognormál. A vizsgált retekmintákban mért Li- és Srtartalom elemzése alapján az a következtetés adódik, hogy a magasabb rendű növények számára a Sr esszenciális, a Li viszont nem. Referencia mikroelemként a Zn szolgált, nyilvánvalóan esszenciális elem; amely eloszlása szűk koncentráció-tartományt és normál eloszlást mutatott. Az élelmiszerek nyomelem-tartalmának vizsgálata tehát segíthet a kérdéses mikroelemek biológiai szerepének tisztázásában. Because the concentration distribution of essential and non-essential micro elements within the healthy organisms shows significant difference, this fact can be used for clarification of biological role of the given elements. In case of essential elements the concentration range is narrow, the distribution is normal, in case of non-essential elements the interval is wide, the distribution is lognormal. Based on the measurements of Li and Sr content of radish samples the conclusion was the following: for higher plants Sr is essential, but Li is not. As a reference element Zn was used, which is definitely an essential element, and to the measurements the concentration range was narrow, the distribution normal. So, the trace element investigation of different foodstuffs can help for determination of biological role of micro elements.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Essentialität von Mikroelementen und die Lebensmitteluntersuchung |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2013 |
Kötet: | 59 |
Szám: | 3 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 95-105 |
Nyelv: | magyar , angol |
Kiadó: | EOQ MNB |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79333/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 104. p. ; összefoglalás magyar és angol nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 18. 11:38 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:28 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79588 |
Tétel nézet |