Andrási Dávid; Mátyás Berény András; Kovács Béla: Konyhasók káliumtartalmának vizsgálata = Determination of potassium content in table salts. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (59) 4. pp. 163-170. (2013)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2013_04_163-170.pdf Letöltés (3MB) |
Absztrakt (kivonat)
Az egészségtudatos táplálkozás szemléletének terjedésével az élelmiszereket alkotó komponensek szerepe és fontossága a fogyasztók számára is köztudottabbá válik. A rendelkezésre álló információk alapján sok esetben félreértelmezések is előfordulnak, melyeknek legjobb terjesztő közege a világháló. Néhány éve egy olyan híresztelés terjedt el a hazai weboldalakon, miszerint a kereskedelmi forgalomban kapható konyhasók nátrium-klorid tartalma kálium-kloriddal helyettesített. Vizsgálataink során 23 csomag - nem nátriumszegény - konyhasó káliumtartalmát határoztuk meg. Eredményeink alapján a káliumtartalom általában 1 g/kg alatti, ami alól három csomag só volt kivétel: az egyik KCl-al és KF-al dúsított (káliumtartalma 6,17± 0,61 g/kg). A másik két esetben a káliumtartalom kevéssel haladta meg az 1 g/kg értéket. A 23 minta káliumtartalma 13,7-6165 mg/kg között változott, ami kálium-kloridra vonatkoztatva 0,003-0,616% közötti tartományt jelent. Következtetésképpen elmondható, hogy az általunk vizsgált konyhasók esetén a KCl-al történő NaCl helyettesítés híre alaptalan, ez csak nátriumszegény étrendet tartók számára gyártott nátriumszegény sók esetén fordulhat elő, ami jelölve van. In the last decades increased interest has been evolved from the point of consumers about food macro- and micro-nutrients. This increased attention sometimes results drawbacks since misbeliefs rises by some enthusiastic but unqualified people’s misunderstanding. These misbeliefs are usually propagated via internet. A few years ago a rumor had spread on different websites that commercial table salts contain more or less (20-60%) potassium-chloride behalf sodium chloride. Our aim was to clarify that error. For this purpose twenty-three commercial available table salts were analyzed for potassium by an atomic absorption spectrometer (Carl Zeiss AAS5, Analytik Jena, Németország) in emission mode. Only in one sample could we measure higher potassium concentration (6.17 ± 0.61 g/kg), but it can be explained by the fact that in that case it was fortified with KC1 and KF. Two more salts had potassium level more than 1 g/kg; all the other examined table salt had less potassium than 1 g/kg. From the results it could be concluded that there is no difference between sea salts and mined salts or between “table” and “vacuum” grade salts in point of potassium; within a single category potassium concentrations varied broadly. In conclusion potassium levels ranged between 0,003-0,616% expressed in potassium chloride, which is far from the mentioned 20-60%, so the concerns about adulteration of table salt, namely sodium chloride with potassium chloride is unnecessary.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Untersuchung des Kalium gehalts von Kochsalzprodukten |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2013 |
Kötet: | 59 |
Szám: | 4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 163-170 |
Nyelv: | magyar , angol |
Kiadó: | EOQ MNB |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79334/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszerkémia - konyhasó, Élelmiszervizsgálat |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 169. p. ; összefoglalás magyar és angol nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 18. 12:44 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:28 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79594 |
![]() |
Tétel nézet |