Elektronikus orr - az élelmiszervizsgálat sok célra használható új eszköze = Electronic nose - a new multi-purpose tool for food investigation

Farkas Valér; Dalmadi István: Elektronikus orr - az élelmiszervizsgálat sok célra használható új eszköze = Electronic nose - a new multi-purpose tool for food investigation. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (59) 4. pp. 171-183. (2013)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2013_04_171-183.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2013_04_171-183.pdf

Letöltés (5MB)

Absztrakt (kivonat)

Napjainkban az élelmiszer-analitika területén egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az egyszerű minta-előkészítést igénylő, gyors és roncsolásmentes vizsgálati módszerek. Az illékony komponensek mérése ilyen módon az ún. elektronikus orral valósítható meg. Jelen cikk bemutatja az elektronikus orr működési elvét, a méréstechnika fejlődésének mérföldköveit és az alkalmazhatósági területeit. Nowadays rapid, non-destructive measurement techniques that require simple sample preparation are more and more popular in food analysis. Detection of volatile compounds can be performed this way by the so called electronic nose. This paper introduces the principle of operation of electronic nose, milestones in the development of the measurement technique and its fields of application.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Die elektronische Nase - Ein neues Vielzweckinstrum ent der Lebensmitteluntersuchung
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2013
Kötet: 59
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 171-183
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: EOQ MNB
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79334/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Analitikai kémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 180-183. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 18. 12:50
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:28
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79595
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet