Csóka Mariann and Tolnay Pál and Szabó S. András: Hársméz színjellemzőinek változása hőkezelés hatására, illetve a tárolás során = Alteration in linden honey colour properties by storage and heat treatment. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (60) 1. pp. 44-49. (2014)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2014_01_044-049.pdf Download (4MB) |
Abstract
A méz színe és állaga fontos fizikai jellemzők, és a világpiacon ármeghatározó tényezők is lehetnek. A hosszú ideig tartó szállítás vagy tárolás, illetve a nem megfelelő körülmények között végzett feldolgozási folyamatok kedvezőtlenül befolyásolhatják a termék minőségét, és ez a változás az érzékszervi tulajdonságok változását is okozhatja. A mintákat japán gyártmányú MINOLTA CR 100-as típusú színmérő készülékkel vizsgáltuk, amely alkalmas L, a*, b* koordinátarendszerben megadni a CIELAB szintér trikromatikus értékeit. A színjellemzők értékei a kezelési hőmérséklet és a kezelési idő függvényében eltérést mutattak, a magas hőhatásnak (90°C) kitett mézek színváltozása a kontrolhoz képest jelentős volt. Change of Colour Parameters of Linden-Honey as a Function of Heat Treatment and Storage Colour and rheological properties are important physical parameters, determining the price on world-market, as well. Transport and storage for long time, not appropriate conditions for processing can have a negative effect on the quality, influencing the sensory properties, as well. The investigation of honey samples was carried out using MINOLTA CR-100 equipment, which is able to give the trichromatic values of CIELAB in L, a*, b* coordination system. The values of colour parameters in dependence of temperature and duration of the treatment were different the change of colour in case of high temperature (90°C) treatment was significant.
Item Type: | Article |
---|---|
Heading title: | Tudomány = Science |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2014 |
Volume: | 60 |
Number: | 1 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 44-49 |
Language: | Hungarian, English |
Publisher: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79335/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszer tárolás, Élelmiszeripari technológia, Élelmiszerkémia, Élelmiszervizsgálat - méz |
Additional Information: | Bibliogr.: 49. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 17. 11:58 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:25 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79603 |
Actions (login required)
View Item |