Burján Zita Kata and Andrási Dávid and Győri Zoltán: A búzaliszt ásványianyag- és fehérjetartalmának változása műtrágyázás hatására ; Changes in mineral and protein content of wheat flour due to fertilizers. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (60) 1. pp. 50-57. (2014)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2014_01_050-057.pdf Download (5MB) |
Abstract
Jelen dolgozatban a K, P, S, Mg, Ca, Fe, Mn, Zn, Cu, Sr és a fehérje mennyiségi alakulását vizsgáltuk különböző adagú NPK kezelések mellett az egységes Országos Műtrágyázási Tartam kísérletek nagyhörcsöki kísérleti állomásáról származó búzaliszt mintákban. A minták elemtartalmának meghatározása induktív csatolású plazma tömegspektrométerrel történt, amelyet a minták oldatba vitele előzött meg HN03-H20 2-os nedves roncsolás formájában. A fehérjetartalmat Khjeldal módszerrel határoztuk meg. A kezelések hatásának szignifikanciáját két mintás t-próbával vizsgáltuk. Eredményeink szerint a javuló N ellátás nem befolyásolta a liszt K-, P-, Mg- és Fe-tartalmát, viszont pozitív hatással volt a S, Ca, Cu, Mn és Sr dúsulására. A szuperfoszfát adagok és a liszt K-, S-, Mg-, Ca-, Fe- és fehérjetartalma között nem találtunk összefüggést, azonban a S mennyisége növekvő tendenciát mutatott, emellett a javuló P ellátással nőtt a lisztek P-, Mn- és Sr-koncentrációja, viszont a P kezelések gátolták a Zn- és a Cu-akkumulációját. A K dózisok és a minták K-, P-, S-, Mg-, Fe-, Mn-, Zn-, Cu- és fehérjetartalma között nem találtunk kapcsolatot, azonban a javuló K ellátás negatívan befolyásolta a liszt Caés Sr-koncentrációját. In this study the effect of different NPK doses on the contents of K, P, S, Mg, Ca, Fe, Mn, Zn, Cu, Sr and protein were investigated in the flour of winter wheat. Samples were collected from Nagyhörcsök which is one of the experimental stations of the Hungarian National Long-term Fertilization Trials. The elements content of samples were measured using inductively coupled plasma optical emission spectrometer followed by digestion with HN03-H202 solution. The protein content was determined using Khjeldal method. The statistical analysis of the effect of NPK treatments was made using statistical method of independent samples T-test. It was proved that N treatments caused significant difference in the amount of Ca, Cu and Sr (P<0,05) and there were strong significant correlation between N fertilizer and S, Mn and protein content of flours. The superphosphat had strong positive significant effect (P<0,01) on the P, Mn, and Sr content and positive significant effect (P<0,05) on the Sr concentration but strong negative significant influence (P<0,01) on the amount of Zn and Cu in the flour. K fertilization reduced the accumulation of Ca and Sr.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Műtrágyázás és a búzaliszt ; Wheat flour and fertilizers |
Heading title: | Tudomány = Science |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2014 |
Volume: | 60 |
Number: | 1 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 50-57 |
Language: | Hungarian, English |
Publisher: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79335/ |
Uncontrolled Keywords: | Ásványi anyag-tartalom - élelmiszer, Búzaliszt, Élelmiszerkémia, Élelmiszervizsgálat |
Additional Information: | Bibliogr.: 57. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 17. 12:16 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:25 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79604 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |