A búzaliszt ásványianyag- és fehérjetartalmának változása műtrágyázás hatására ; Changes in mineral and protein content of wheat flour due to fertilizers

Burján Zita Kata; Andrási Dávid; Győri Zoltán: A búzaliszt ásványianyag- és fehérjetartalmának változása műtrágyázás hatására ; Changes in mineral and protein content of wheat flour due to fertilizers. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (60) 1. pp. 50-57. (2014)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2014_01_050-057.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2014_01_050-057.pdf

Letöltés (5MB)

Absztrakt (kivonat)

Jelen dolgozatban a K, P, S, Mg, Ca, Fe, Mn, Zn, Cu, Sr és a fehérje mennyiségi alakulását vizsgáltuk különböző adagú NPK kezelések mellett az egységes Országos Műtrágyázási Tartam kísérletek nagyhörcsöki kísérleti állomásáról származó búzaliszt mintákban. A minták elemtartalmának meghatározása induktív csatolású plazma tömegspektrométerrel történt, amelyet a minták oldatba vitele előzött meg HN03-H20 2-os nedves roncsolás formájában. A fehérjetartalmat Khjeldal módszerrel határoztuk meg. A kezelések hatásának szignifikanciáját két mintás t-próbával vizsgáltuk. Eredményeink szerint a javuló N ellátás nem befolyásolta a liszt K-, P-, Mg- és Fe-tartalmát, viszont pozitív hatással volt a S, Ca, Cu, Mn és Sr dúsulására. A szuperfoszfát adagok és a liszt K-, S-, Mg-, Ca-, Fe- és fehérjetartalma között nem találtunk összefüggést, azonban a S mennyisége növekvő tendenciát mutatott, emellett a javuló P ellátással nőtt a lisztek P-, Mn- és Sr-koncentrációja, viszont a P kezelések gátolták a Zn- és a Cu-akkumulációját. A K dózisok és a minták K-, P-, S-, Mg-, Fe-, Mn-, Zn-, Cu- és fehérjetartalma között nem találtunk kapcsolatot, azonban a javuló K ellátás negatívan befolyásolta a liszt Caés Sr-koncentrációját. In this study the effect of different NPK doses on the contents of K, P, S, Mg, Ca, Fe, Mn, Zn, Cu, Sr and protein were investigated in the flour of winter wheat. Samples were collected from Nagyhörcsök which is one of the experimental stations of the Hungarian National Long-term Fertilization Trials. The elements content of samples were measured using inductively coupled plasma optical emission spectrometer followed by digestion with HN03-H202 solution. The protein content was determined using Khjeldal method. The statistical analysis of the effect of NPK treatments was made using statistical method of independent samples T-test. It was proved that N treatments caused significant difference in the amount of Ca, Cu and Sr (P<0,05) and there were strong significant correlation between N fertilizer and S, Mn and protein content of flours. The superphosphat had strong positive significant effect (P<0,01) on the P, Mn, and Sr content and positive significant effect (P<0,05) on the Sr concentration but strong negative significant influence (P<0,01) on the amount of Zn and Cu in the flour. K fertilization reduced the accumulation of Ca and Sr.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Műtrágyázás és a búzaliszt ; Wheat flour and fertilizers
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2014
Kötet: 60
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 50-57
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79335/
Kulcsszavak: Ásványi anyag-tartalom - élelmiszer, Búzaliszt, Élelmiszerkémia, Élelmiszervizsgálat
Megjegyzések: Bibliogr.: 57. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 17. 12:16
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:25
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79604
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet