Az aflatoxinszennyezettség csökkentésének lehetőségei az élelmiszerláncban = Possibilities for the decrease of aflatoxin contamination in food chain

Frecskáné Csáki Katalin; Szeitzné Szabó Mária; Szerleticsné Túri Mária: Az aflatoxinszennyezettség csökkentésének lehetőségei az élelmiszerláncban = Possibilities for the decrease of aflatoxin contamination in food chain. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (60) 1. pp. 68-79. (2014)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2014_01_068-079.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2014_01_068-079.pdf

Letöltés (10MB)

Absztrakt (kivonat)

Az aflatoxinok különböző Aspergillus penészgombafajok által termelt mikotoxinok. Az aflatoxinok genotoxikus karcinogén anyagok, amelyek elsősorban a máj daganatos betegségének kockázatát növelik meg. Korábban elsősorban a trópusi országokból származó növényi termékek (pl. földimogyoró, pisztácia, szárított gyümölcsök, fűszerek) aflatoxinszennyezettségével kellett csak számolnunk Magyarországon. Az éghajlatváltozásnak köszönhetően azonban mára már a hazai kukoricában is számítani kell az aflatoxin megjelenésére. Amennyiben a tejelő tehenek aflatoxin B1 tartalmú takarmányt fogyasztanak, tejükben annak metabolitja, az aflatoxin M1 megjelenik. A tej és tejtermékek aflatoxin tartalma hatékonyan úgy csökkenthető, ha a takarmány aflatoxin tartalmát alacsony szinten tartjuk. Jelen tanulmány összefoglalja az aflatoxin egészségügyi kockázatát, a termelődésére ható tényezőket, azokat a módszereket, amelyekkel az Aspergillus penészgombák szaporodása és toxintermelése hatékonyan csökkenthető, valamint a hatóság eszközrendszerét. Ezeknek köszönhetően biztosítható, hogy a lakosság olyan élelmiszerekhez jusson, amelyek esetleges aflatoxin szennyezettsége a határértéket nem haladja meg. Aflatoxins are mycotoxins produced by various species of Aspergillus moulds. Aflatoxins are genotoxic carcinogens which are associated with an increased risk of hepatic tumors. Previously, mainly plant products from tropical regions might contain aflatoxin contamination (e.g. peanuts, pistachios, dried fruits, spices) in the Hungarian market. However, owing to the climate change now we also have to expect the presence of aflatoxin contamination in the maize cultivated in Hungary. When dairy cattle eat aflatoxin B1 contaminated feed, they excrete its metabolite aflatoxin M1 into milk. The only effective way to decrease the aflatoxin content of milk and dairy products is to reduce the aflatoxin contamination of feed. This study reviews the health risk of aflatoxins, suitable methods preventing fungal infection and mycotoxin production during maize cultivation, harvest and storage and the official control measures that ensure the safe food products for public regarding aflatoxin contamination.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Az aflatoxin szennyezettség ; Aflatoxins in food chain
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2014
Kötet: 60
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 68-79
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79335/
Kulcsszavak: Mikotoxikológia, Penészgomba - toxinok, Élelmiszerbiztonság, Élelmiszerkémia
Megjegyzések: Bibliogr.: 79. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 17. 12:45
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:25
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79606
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet