Farkas József and Mohácsiné Farkas Csilla: Clostridium difficile: új élelmiszer-biztonsági veszély? = Clostridium difficile: a new food safety hazard? In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (60) 2. pp. 144-149. (2014)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2014_02_144-149.pdf Download (4MB) |
Abstract
A Clostridium difficile anaerob spóraképző és polipeptid toxinokat képző baktérium nagy virulenciájú törzsei a bél mikrobiota antibiotikumok okozta károsodása esetén csökkent immunitású egyéneknél életveszélyes vastagbélgyulladást okozhatnak. A C. difficile infekció (CDI) korunkra kiemelkedő jelentőségű kórházi járványügyi problémává vált. A jelen közlemény a közelmúlt releváns szakirodaimából válogatva hívja fel a figyelmet arra a problémára, hogy ez a kórokozó potenciálisan zoonotikus jellegű és élelmiszerekkel is közvetíthető lehet. Bár az élelmiszer okozta CDI-nek nincsenek bizonyított esetei, az utóbbi években a baktérium járványügyi jelentőségű törzseit kisebb-nagyobb gyakorisággal különféle élelmiszerekből is izolálták. A klinikai mikrobiológiai gyakorlatban eredményesen alkalmaznak molekuláris diagnosztikai módszereket. Élelmiszer-biztonsági célokra azonban még sokirányú kutatás és szabványosítható vizsgálati módszerek kidolgozása, elfogadása és alkalmazása szükséges. When the gut microbiota is damaged by antibiotics, lifethreatening inflammation of the colon can be caused in persons with a weakened immune system by highly virulent strains of Clostridium difficile, an anaerobic sporeforming and polypeptide toxin producing bacterium. C. difficile infection (CDI) has become an epidemic problem of paramount importance in hospitals. In the present paper, surveying relevant recent literature, attention is called to the problem that this pathogen can potentionally zoonotic and might be transmitted with foods. Although there are no proven cases of foodborne CDI, strains of epidemiological importance of the bacteria have been isolated from different foods more or less frequently in recent years. Molecular diagnostic methods are employed successfully in clinical microbiological practice. However, for food safety purposes, multifaceted research is still necessary, as well as the development, adoption and implementation of analytical methods that can be standardized.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Egy "nehéz" baktérium ; A "hard" bacterium |
Heading title: | Tudomány = Science |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2014 |
Volume: | 60 |
Number: | 2 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 144-149 |
Language: | Hungarian, English |
Publisher: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79336/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszerbiztonság, Élelmiszervizsgálat, Baktérium |
Additional Information: | Bibliogr.: p. 146-148. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 17. 13:59 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:25 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79616 |
Actions (login required)
View Item |