Folyékony élelmiszerminták destruktív minta-előkészítést nem igénylő nyomelemtartalom-meghatározási lehetőségei induktív csatolású plazma tömegspektrométerrel = Possibilities of trace element content determination in liquid foods without destructive sample preparation using inductively coupled plasma mass spectrometry

Soós Áron; Andrási Dávid; Kovács Béla: Folyékony élelmiszerminták destruktív minta-előkészítést nem igénylő nyomelemtartalom-meghatározási lehetőségei induktív csatolású plazma tömegspektrométerrel = Possibilities of trace element content determination in liquid foods without destructive sample preparation using inductively coupled plasma mass spectrometry. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (60) 2. pp. 178-189. (2014)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2014_02_178-189.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2014_02_178-189.pdf

Letöltés (9MB)

Absztrakt (kivonat)

Írásunkban összefoglaltuk a folyékony élelmiszerek hagyományosnak mondható hamvasztásának, nedves roncsolásának alternatívájaként használható nem destruktív minta-előkészítési módszereket, ICP-MS meghatározáshoz. A roncsolás legfőbb hátrányaként azt lehet említeni, hogy nagymértékben hígul a minta, nagy a keresztszennyeződés esélye, valamint időigényes. A roncsolás elmaradása esetén ugyanakkor számolni kell a visszamaradó szerves anyagok hatásával, melyek spektrális, de legfőképpen nem spektrális/mátrixhatást fejtenek ki. Részletesen tárgyaltuk a sztenderd addíciót, a bepárlást, az oxigén-bevezetést, a mikrokoncentrikus porlasztó alkalmazását, valamint a különleges mintabeviteli rendszereket is, de a leggyakrabban használt technikának mégis a mátrixillesztés, a minta hígítása és belső sztenderdek alkalmazása minősül. Legfőképpen az utóbbi három módszerrel, ill. ezek kombinált használatával lehetőség nyílik folyékony, porlasztható és könnyen homogenizálható élelmiszerek gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb ICP-MS vizsgálatára. Leggyakrabban vizsgált folyékony élelmiszernek a borok tekinthetők, ennek ellenére találkozhatunk sörök, gyümölcslevek, ill. tejek ICP-MS mérésével is. In this review, non-destructive sample preparation techniques were summarized as possible alternatives to the traditional dry ashing and wet digestion for liquid food samples in ICP-MS measurements. The most important disadvantages of destructive techniques are the high dilution factor, the high risk of cross-contamination, and being considerably time-consuming. The lack of destruction causes organic components to remain behind, resulting in the emergence of spectral and, more often, non-spectral/matrix effects. These effects can be eliminated or corrected by standard addition, evaporation, addition of oxygen, using a microconcentric nebulizer, and also by the application of special sample introduction systems, however, the most important techniques are the application of sample dilution, matrixmatched calibration and internal standardization. Using these three techniques, or a combination of them, makes a simple, rapid and relatively cheap sample preparation possible in homogeneous liquid food samples for ICP-MS determination. The most often measured liquid food is wine, however, analyses of beer, fruit juices and milk can also be found in scientific literature.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Folyékony élelmiszerek a tömegspektrométerben ; Liquid foods in the mass spectrometer
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2014
Kötet: 60
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 178-189
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79336/
Kulcsszavak: Élelmiszerkémia - módszer, Analitikai kémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - bor, Tömegspektrometria
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 185-187. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 17. 15:51
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:25
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79619
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet