Fogyasztói kutatások az élelmiszerlánc-felügyelet szolgálatában ; Consumer research in the service of food chain safety supervision

Barna Sarolta and Kasza Gyula and Bódi Barbara: Fogyasztói kutatások az élelmiszerlánc-felügyelet szolgálatában ; Consumer research in the service of food chain safety supervision. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (60) 3. pp. 286-293. (2014)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2014_03_286-293.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2014_03_286-293.pdf

Download (4MB)

Abstract

Az élelmiszerlánc-biztonság felügyelete jelentős változáson esett át a rendszerváltozást követő csaknem két és fél évtizedben. A nemzetközi kereskedelem kibontakozásával mindinkább komplex folyamattá vált az élelmiszerbiztonság fenntartása, ugyanakkor a célzott, egész élelmiszerláncra kiterjedő monitoring programok által könnyebben azonosíthatók, s egyben elkerülhetők a lehetséges kockázatok. A hatékony módszertani és intézményi fejlesztések mellett a fogyasztókkal történő együttműködés jelentősége is felértékelődött. Magyarország időben ismerte fel, hogy lépnie kell ebben a kérdésben, amely tetten érhető a lakosság élelmiszerbiztonsági tudatosságának javulásában, a hatóság munkájának és ezen keresztül a magyar élelmiszerek biztonságának pozitív megítélésében. Hazánkban élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos személyes megkérdezéseket már a 2000-es évek elején is végeztek nem standardizált módon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2012-ben indította el saját vizsgálatát az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos fogyasztói kockázatészleléssel és kockázat elkerülési magatartással kapcsolatban, amelyet azóta standardizált módszertannal, évi két alkalommal megismétel. Ezek az adatok pontos visszajelzést jelentenek a szakpolitikai döntés-előkészítés számára, amely nagyban elősegíti az Élelmiszerláncbiztonsági stratégia 2013-2022 célkitűzéseinek hatékony megvalósítását. A közleményben e kutatássorozat eredményeiből mutatunk be néhány elemet. There have been significant changes in food chain safety supervision in the two and a half decades following the regime change. With the development of international trade, maintaining food safety became an increasingly complex procedure, however, by using targeted monitoring programs extending to the whole food chain, possible risks are more easily identified and become easier to avoid. In addition to efficient methodological and institutional developments, the significance of cooperation with consumers increased as well. It was recognized in time by Hungary that steps needed to be taken in this area, and the result of these steps was an improved food safety consciousness on the part of the population, and also a more positive opinion about authority activities and, through this, the safety of Hungarian foods. Personal interviews related to food safety were already conducted in Hungary in the early 2000s, in a non-standardized way. The National Food Chain Safety Office launched its own investigation related to consumer risk perception and risk avoidance behaviour related to food safety in 2012, which has been repeated since twice a year, using a standardized methodology. These data provide precise feedback for the preparation for policy decisions, facilitating greatly the effective implementation of the objectives of the Food Chain Strategy 2013-2022. A few elements of the results of this series of research are presented in the current paper.

Item Type: Article
Other title: Élelmiszerlánc-biztonsági stratégia ; Food is a product of trust
Heading title: A NÉBIH hírei = News of NÉBIH
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2014
Volume: 60
Number: 3
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 286-293
Language: Hungarian, English
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79337/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszerbiztonság - Magyarország, Fogyasztói magatartás - Magyarország
Additional Information: Ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 18. 08:20
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:25
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79630

Actions (login required)

View Item View Item