A borsmenta hatóanyagai mézben = The active ingredients of peppermint in honey

Nagy Éva; Prokisch József; Daróczi Lajos; Harangi János: A borsmenta hatóanyagai mézben = The active ingredients of peppermint in honey. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (60) 3. pp. 294-300. (2014)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2014_03_294-300.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2014_03_294-300.pdf

Letöltés (4MB)

Absztrakt (kivonat)

Célkitűzésünk az volt, hogy a méhészek által készített borsmentakivonatot tartalmazó mézkészítményekről bebizonyítsuk, hogy azokban megtalálhatók a gyógynövény hatóanyagai. Ennek megvalósításához olyan módszert dolgoztunk ki, amelyben a borsmenta (Mentha x piperita) levelek felhasználásával készült szirup és a méz illő komponenseit, azok összetételét elemeztük SPME mintavételezéssel és GC, valamint GC-MS módszerrel. A kromatográfiás elemzésekkel és az azt követő kiértékelések során sikerült bebizonyítanunk, hogy a gyógynövények illő komponenseinek nagy része a szirup révén bekerült a mézbe. Mivel az adott gyógynövényre jellemző komponensek az abból elkészített mézkészítményben is kimutathatóak, jogosan feltételezhetjük, hogy más nem illő, viszont gyógyhatásért felelős anyagok is bekerültek a mézekbe. Apiarists let prepare by bees honey products containing medicinal drugs. Our aim was to prove that the active ingredients originated from the herbs are also present in the honey products. To fulfill that task we developed a method analyzing the volatile components of the syrup and honey prepared using the leaves of peppermint (Mentha x piperita). That method involves a sample preparation by SPME followed by GC and GC-MS analysis. The analyses and the data evaluations proved that the volatile components of the herb containing syrups were transferred to honeys by bees. As the characteristic components of certain herbs could be identified also in the honey product it is obvious that the components responsible for the medicinal effects (if they are not identical with the volatile components) are also transferred to honey.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2014
Kötet: 60
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 294-300
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79337/
Kulcsszavak: Analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Méz, Borsmenta, Élelmiszervizsgálat
Megjegyzések: Bibliogr.: 299. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 18. 08:32
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:25
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79631
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet