Farkas József; Mohácsiné Farkas Csilla: Előrejelző mikrobiológiai modellezés, a kvantitatív mikrobiológiai kockázatbecslés eszköze = Predictive microbiological modeling, a tool of quantitative microbiological risk assessment. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (60) 4. pp. 316-325. (2014)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2014_04_316-325.pdf Letöltés (13MB) |
Absztrakt (kivonat)
Az élelmiszer-konzerválás közel száz évvel ezelőtti matematikai méretezésére történő rövid emlékezés után a cikk rövid áttekintést ad a prediktív bakteriológia nemzetközi fejlődéséről, kiemelve egy Angliában dolgozó magyar matematikus, Baranyi József szerepét és az előrejelző mikrobiológia harmadlagos modelljeit jelentő szoftvercsomagokat. A cikk kitér a penészgombák szaporodásának és a mikotoxinok képződésének a modellezésére is. Felhívja a figyelmet a prediktív modellezés használatán alapuló mikrobiológiai kockázatbecslésre és a témakör további kutatási tennivalóira. After a brief recalling of the mathematical scaling of food preservation of nearly one hundred years ago, the article gives a short overview of the international development of predictive bacteriology, highlighting the role of a Hungarian mathematician working in England, József Baranyi, and software packages representing the tertiary models of predictive microbiology. Modeling of the propagation of molds and the formation of mycotoxins is also discussed in the paper. Attention is also drawn to microbiological risk assessment based on the use of predictive modeling, and further research tasks of the topic.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Előrejelző mikrobiológia ; Predictive microbiology |
Rovatcím: | Tudomány = Science |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2014 |
Kötet: | 60 |
Szám: | 4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 316-325 |
Nyelv: | magyar , angol |
Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79338/ |
Kulcsszavak: | Mikrobiológia, Mikotoxikológia, Penészgomba - toxinok |
Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 322-324. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 18. 08:54 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:25 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79634 |
![]() |
Tétel nézet |