Előrejelző mikrobiológiai modellezés, a kvantitatív mikrobiológiai kockázatbecslés eszköze = Predictive microbiological modeling, a tool of quantitative microbiological risk assessment

Farkas József; Mohácsiné Farkas Csilla: Előrejelző mikrobiológiai modellezés, a kvantitatív mikrobiológiai kockázatbecslés eszköze = Predictive microbiological modeling, a tool of quantitative microbiological risk assessment. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (60) 4. pp. 316-325. (2014)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2014_04_316-325.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2014_04_316-325.pdf

Letöltés (13MB)

Absztrakt (kivonat)

Az élelmiszer-konzerválás közel száz évvel ezelőtti matematikai méretezésére történő rövid emlékezés után a cikk rövid áttekintést ad a prediktív bakteriológia nemzetközi fejlődéséről, kiemelve egy Angliában dolgozó magyar matematikus, Baranyi József szerepét és az előrejelző mikrobiológia harmadlagos modelljeit jelentő szoftvercsomagokat. A cikk kitér a penészgombák szaporodásának és a mikotoxinok képződésének a modellezésére is. Felhívja a figyelmet a prediktív modellezés használatán alapuló mikrobiológiai kockázatbecslésre és a témakör további kutatási tennivalóira. After a brief recalling of the mathematical scaling of food preservation of nearly one hundred years ago, the article gives a short overview of the international development of predictive bacteriology, highlighting the role of a Hungarian mathematician working in England, József Baranyi, and software packages representing the tertiary models of predictive microbiology. Modeling of the propagation of molds and the formation of mycotoxins is also discussed in the paper. Attention is also drawn to microbiological risk assessment based on the use of predictive modeling, and further research tasks of the topic.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Előrejelző mikrobiológia ; Predictive microbiology
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2014
Kötet: 60
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 316-325
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79338/
Kulcsszavak: Mikrobiológia, Mikotoxikológia, Penészgomba - toxinok
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 322-324. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 18. 08:54
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:25
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79634
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet