Előrejelző mikrobiológiai modellezés, a kvantitatív mikrobiológiai kockázatbecslés eszköze = Predictive microbiological modeling, a tool of quantitative microbiological risk assessment

Farkas József and Mohácsiné Farkas Csilla: Előrejelző mikrobiológiai modellezés, a kvantitatív mikrobiológiai kockázatbecslés eszköze = Predictive microbiological modeling, a tool of quantitative microbiological risk assessment. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (60) 4. pp. 316-325. (2014)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2014_04_316-325.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2014_04_316-325.pdf

Download (13MB)

Abstract

Az élelmiszer-konzerválás közel száz évvel ezelőtti matematikai méretezésére történő rövid emlékezés után a cikk rövid áttekintést ad a prediktív bakteriológia nemzetközi fejlődéséről, kiemelve egy Angliában dolgozó magyar matematikus, Baranyi József szerepét és az előrejelző mikrobiológia harmadlagos modelljeit jelentő szoftvercsomagokat. A cikk kitér a penészgombák szaporodásának és a mikotoxinok képződésének a modellezésére is. Felhívja a figyelmet a prediktív modellezés használatán alapuló mikrobiológiai kockázatbecslésre és a témakör további kutatási tennivalóira. After a brief recalling of the mathematical scaling of food preservation of nearly one hundred years ago, the article gives a short overview of the international development of predictive bacteriology, highlighting the role of a Hungarian mathematician working in England, József Baranyi, and software packages representing the tertiary models of predictive microbiology. Modeling of the propagation of molds and the formation of mycotoxins is also discussed in the paper. Attention is also drawn to microbiological risk assessment based on the use of predictive modeling, and further research tasks of the topic.

Item Type: Article
Other title: Előrejelző mikrobiológia ; Predictive microbiology
Heading title: Tudomány = Science
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2014
Volume: 60
Number: 4
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 316-325
Language: Hungarian, English
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79338/
Uncontrolled Keywords: Mikrobiológia, Mikotoxikológia, Penészgomba - toxinok
Additional Information: Bibliogr.: p. 322-324. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 18. 08:54
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:25
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79634

Actions (login required)

View Item View Item