A kémiai Nobel-díj és a Staphylococcus aureus : a modern tömegspektrometria szerepe a mikroorganizmusok azonosításában = The Nobel prize in Chemistry and Staphylococcus aureus : the role of modern mass spectrometry in the identification of microorganisms

Lovász Csaba: A kémiai Nobel-díj és a Staphylococcus aureus : a modern tömegspektrometria szerepe a mikroorganizmusok azonosításában = The Nobel prize in Chemistry and Staphylococcus aureus : the role of modern mass spectrometry in the identification of microorganisms. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (60) 4. pp. 326-343. (2014)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2014_04_326-343.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2014_04_326-343.pdf

Download (43MB)

Abstract

A globálizált piacok, a gyorsan változó élelmiszeripari technológiák és táplálkozási irányzatok új kihívások elé állítják az élelmiszerlánc-biztonságot felügyelő szakembereket, laboratóriumokat. A mikrobiológiai laboratóriumok egyik legfontosabb feladata az élelmiszerláncba bekerülő alapanyagok, termékek - takarmányok, élelmiszerek - vizsgálata, a korokozó mikroorganizmusok jelenlétének gyors, megbízható kimutatása, azonosítása. A szabványos, tenyésztéses mikrobiológiai módszerekkel a patogén mikroorganizmusok kimutatása akár 5-8 napot is igénybe vehet, ezért a modern mikrobiológiai módszerek súlypontja a gyors, műszeres analitikai vizsgálatok felé tolódik el. A molekuláris biológiai kutatások eredményeinek köszönhetően olyan metodikák válnak rutin laboratóriumi módszerekké, amelyek nagyszámú mintáról, rövid idő alatt, megbízható eredményt szolgáltatnak. Az alternatív mikrobiológiai metodikák egyik legújabb képviselője a tömegspektrometria és az ahhoz kapcsolódó szoftverek, amelyek segítségével mikroorganizmusokat azonosíthatunk. A MALDI-TOF betűszó speciális tömegspektrométer rövidítése. A „MALDI” (Matrix Assisted Laser Desorption Ionization) fotoionizációs ionforrást, míg a „TOF” (Time of Flight) repülési idő tömeganalizátort jelöl. Az azonosítás alapját a mikroorganizmusokban található genetikailag kódolt fehérjék képezik. Minden mikroszervezet egyedi fehérjeösszetétellel rendelkezik, amelyet egyfajta ujjlenyomatként használhatunk a vizsgálatok során. Ezt a fehérjeprofilt határozzuk meg a MALDI-TOF vizsgálat során, majd ezt hasonlítjuk össze a referenciakönyvtárban található mikroorganizmusok fehérje-adataival. Jelen közleményben bemutatom ennek a módszernek az alapjait, az alkalmazhatóságát a patogén mikroorganizmusok azonosítására, illetve az új metodika helyét a mikrobiológiai vizsgálatokban. Experts and laboratories supervising food safety are faced with new challenges by globalized markets, and rapidly changing food industrial technologies and nutrition trends. One of the most important tasks of microbiological laboratories is the analysis of raw materials and products (feeds and foods) entering the food chain, fast and reliable detection and identification of the presence of pathogenic microorganisms. Detection of pathogenic microorganisms might take 5 to 8 days using standard microbiological culture methods, therefore, the emphasis of modern microbiological methods is shifting towards rapid instrumental analyses. Thanks to research in molecular biology, methodologies that can provide reliable results for a large number of samples in a short time are becoming routine laboratory methods. One of the latest representatives of alternative microbiological methodologies is mass spectrometry (MALDI-TOF) and related software, with the help of which one can identify microorganisms. The acronym MALDI-TOF stands for a special mass spectrometer: MALDI (Matrix Assisted Laser Desorption Ionization) is a photoionization ion source, while TOF (Time of Flight) denotes a time-of-flight mass analyzer. Identification is based on gentically coded proteins found in microorganisms. Each microorganism has a characteristic protein profile that can be used for identification as a sort of fingerprint. This protein profile is determined during MALDI-TOF analysis, and then it is compared to the protein profiles of microorganisms found in the reference library. In this paper, I would like to present the basis of this method, its applicability for the identification of pathogenic microorganisms, and the place of this new methodology among microbiological tests.

Item Type: Article
Other title: Tömegspektrometria a mikrobiológiában ; Mass-spectrometry in microbiology
Heading title: Fókuszban = In Focus
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2014
Volume: 60
Number: 4
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 326-343
Language: Hungarian, English
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79338/
Uncontrolled Keywords: Tömegspektrometria - mikrobiológia, Élelmiszerbiztonság
Additional Information: Bibliogr.: 343. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 18. 09:17
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:25
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79635

Actions (login required)

View Item View Item