Csóka Mariann and Tolnay Pál and Szabó S. András: Hársmézminták mért fizikai és kémiai jellemzői közötti összefüggés = Relationship of measured physical and chemical parameters of linden honey samples. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (60) 4. pp. 362-370. (2014)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2014_04_362-370.pdf Download (56MB) |
Abstract
A méz színe, HMF tartalma és diasztázaktivitása fontos minőségi jellemzők. A HMF-tartalom és a diasztázaktivitás vonatkozásában a Magyar Élelmiszerkönyv határértékeket ad meg különböző méztípusokra. Ezen fizikai és kémiai jellemzők különböző hőmérsékletű hőkezelés, illetve tárolás hatására bekövetkező változását és azok összefüggéseit vizsgáltuk. Minden esetben arra az eredményre jutottunk, hogy magasabb hőmérsékletnek kitett mézben intenzívebb a jellemzők változása. Az összefüggés-vizsgálatok szerint nagyon szoros korreláció van a színváltozás és a HMF-tartalom között, a színváltozás és a diasztázaktivitás között, valamint szoros az összefüggés a HMF-tartalom és a diasztázaktivitás változása között is. The colour, HMF content and diastase activity of honey are important quality parameters. In relation to the latter two characteristics, the Codex Alimentarius Hungaricus contains limit values in case of different honey types. The alteration of these physical and chemical parameters occurring at different heat treatment and storage and their correlations were examined. In all cases the results showed that the changes of these characteristics were more intensive at higher temperature. According the results of relationship-investigations there are very close correlations between the change of colour and HMF-content and between the change of colour and diastase activity. Significant relation was determined between HMF content and diastase activity, as well.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Hársmézminták jellemzői ; Parameters of linden honey samples |
Heading title: | Tudomány = Science |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2014 |
Volume: | 60 |
Number: | 4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 362-370 |
Language: | Hungarian, English |
Publisher: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79338/ |
Uncontrolled Keywords: | Analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat, Méz |
Additional Information: | Bibliogr.: 370. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 18. 09:29 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:25 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79637 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |