Kókai Zoltán: Az érzékszervi minőség fogyasztói megítélésének mérése standard mutatószámmal = Evaluation of sensory quality through a standard consumer preference index. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (54) 3. pp. 141-150. (2008)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2008_03_141-150.pdf Download (369kB) |
Abstract
A kedveltségi mutatószám segíti a vizsgált minták fogyasztói megítélésének standard megjelenítését az alábbi esetekben is: • azonos időszakban, azonos fajtaszámmal, de különböző bírálati számmal végzett preferencia vizsgálatok (eltérő arányok a fogyasztói preferencia csoportok között), • különböző időszakokban (tárolási kísérletek) eltérő számú bírálóval végzett kísérletek, • eltérő időpontokban (fajta-specifikus érési idők) különböző fajtaszámmal és eltérő számú bírálóval végzett bírálatok. A kidolgozott kedveltségi mutatószám a magasabb preferenciát magasabb értékkel fejezi ki, így az eredmény szemléletes és közérthető módon ábrázolható az ilyen jellegű kísérleteknél megszokott diagramokon is. Consumer preference tests usually apply simple ranking. In this case, representing the test results in a graph might be misleading, because of the ordinal nature of the rank numbers. The rank sum of a more preferred product will be low, while the rank sum of the rejected products will be high. Even if attention is called to this with a legend (e.g. the lowest rank sum indicates the highest preference), one can misread the graph, since the usual way of interpretation of data is: high value – preference, low value – rejection. The new index, I have developed, provides an objective value, which is independent of the number of assessments and samples, thus facilitating the comparison of ranking test results. The name of the index is ‘preference index’, which refers to its application in my current research (the abbreviation is Rmax%conv, which reads: converted rank sum in the percentage of the maximum). The problem of evaluating high number of samples causes physiological and psychological exhaustion in th panel, which biases the result. This problem can be solved by the application of Balanced, Incomplete Block Design (BIB). In BIB designs each assessor analyzes only a subset of the samples, but the data analysis provides identical results, like in the case when each assessor evaluates every sample. The statistical procedure (Friedman-analysis) has to be optimized for the special data structure. I also defined the calculation method of the preference index (Rmax%conv) for BIB design tests.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Messung der Verbraucherbeurteilung der sensorischen Qualität mit Standardkennziffern |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2008 |
Volume: | 54 |
Number: | 3 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 141-150 |
Language: | Hungarian, English |
Publisher: | Q & M Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79663/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - érzékszervi, Fogyasztói magatartás |
Additional Information: | Bibliogr.: 149. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 20. 07:18 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:49 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79679 |
Actions (login required)
View Item |