Az érzékszervi minőség fogyasztói megítélésének mérése standard mutatószámmal = Evaluation of sensory quality through a standard consumer preference index

Kókai Zoltán: Az érzékszervi minőség fogyasztói megítélésének mérése standard mutatószámmal = Evaluation of sensory quality through a standard consumer preference index. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (54) 3. pp. 141-150. (2008)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2008_03_141-150.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2008_03_141-150.pdf

Letöltés (369kB)

Absztrakt (kivonat)

A kedveltségi mutatószám segíti a vizsgált minták fogyasztói megítélésének standard megjelenítését az alábbi esetekben is: • azonos időszakban, azonos fajtaszámmal, de különböző bírálati számmal végzett preferencia vizsgálatok (eltérő arányok a fogyasztói preferencia csoportok között), • különböző időszakokban (tárolási kísérletek) eltérő számú bírálóval végzett kísérletek, • eltérő időpontokban (fajta-specifikus érési idők) különböző fajtaszámmal és eltérő számú bírálóval végzett bírálatok. A kidolgozott kedveltségi mutatószám a magasabb preferenciát magasabb értékkel fejezi ki, így az eredmény szemléletes és közérthető módon ábrázolható az ilyen jellegű kísérleteknél megszokott diagramokon is. Consumer preference tests usually apply simple ranking. In this case, representing the test results in a graph might be misleading, because of the ordinal nature of the rank numbers. The rank sum of a more preferred product will be low, while the rank sum of the rejected products will be high. Even if attention is called to this with a legend (e.g. the lowest rank sum indicates the highest preference), one can misread the graph, since the usual way of interpretation of data is: high value – preference, low value – rejection. The new index, I have developed, provides an objective value, which is independent of the number of assessments and samples, thus facilitating the comparison of ranking test results. The name of the index is ‘preference index’, which refers to its application in my current research (the abbreviation is Rmax%conv, which reads: converted rank sum in the percentage of the maximum). The problem of evaluating high number of samples causes physiological and psychological exhaustion in th panel, which biases the result. This problem can be solved by the application of Balanced, Incomplete Block Design (BIB). In BIB designs each assessor analyzes only a subset of the samples, but the data analysis provides identical results, like in the case when each assessor evaluates every sample. The statistical procedure (Friedman-analysis) has to be optimized for the special data structure. I also defined the calculation method of the preference index (Rmax%conv) for BIB design tests.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Messung der Verbraucherbeurteilung der sensorischen Qualität mit Standardkennziffern
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2008
Kötet: 54
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 141-150
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: Q & M Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79663/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - érzékszervi, Fogyasztói magatartás
Megjegyzések: Bibliogr.: 149. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 20. 07:18
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:49
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79679
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet