Szabó S. András: Ízfelismerő képesség vizsgálata sós (nátrium-klorid) ízre citromsav jelenlétében = Investigation of the ability of taste-recognition for salty taste (sodium-chloride) in presence of citric acid. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (54) 3. pp. 173-179. (2008)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2008_03_173-179.pdf Letöltés (61kB) |
Absztrakt (kivonat)
A cikk sós ízre vonatkozó, modell-oldatokkal végzett ízfelismerő vizsgálat eredményeit ismerteti, citromsav jelenlétében. Megállapítható volt a maszkírozó (elfedő) hatás, a citromsav jelenléte jelentősen csökkenti a sós íz felismerhetőségét a hasonló koncetrációjú, de zavaró ízkomponenst nem tartalmazó NaCl oldattal szemben. Az alapoldat 0,10 g/100 ml citromsav volt, a NaCl-ra vonatkozó koncentráció pedig 0,03 és 0,20 g/100 ml között változott. The results were introduced concerning recognition of salty taste in the presence of citric acid. There is definitely a masking effect; the presence of citric acid decreases significantly the perceptibility of salty taste in comparison with the similar NaCl concentration solutions, but without other aroma components. The basic solution was 0.10 g/100 ml for citric acid, and the NaCl concentration varied between 0.03 and 0.20 g/100 ml.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Egyéb cím: | Untersuchung der Geschmackserkennungsfähigkeit auf den salzigen Geschmack (Natriumchlorid) in Anwesenheit von Zitronensäure |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 2008 |
| Kötet: | 54 |
| Szám: | 3 |
| ISSN: | 0422-9576 |
| Oldalak: | pp. 173-179 |
| Nyelv: | magyar , angol |
| Kiadó: | Q & M Kft. |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79663/ |
| Kulcsszavak: | Élelmiszerkémia, Élelmiszervizsgálat - érzékszervi |
| Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 178-179. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 20. 07:39 |
| Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:49 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79682 |
![]() |
Tétel nézet |

