Élelmiszer eredetű lisztéria fertőzések megelőzése az élelmiszerláncban

Szeitzné Szabó Mária: Élelmiszer eredetű lisztéria fertőzések megelőzése az élelmiszerláncban. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (54). pp. 114-126. (2008)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2008_05ksz_114-126.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2008_05ksz_114-126.pdf

Letöltés (262kB)

Absztrakt (kivonat)

A Listeria monocytogenes (L.m.) által okozott súlyos, gyakran halálos fertőzések élelmiszerrel is terjednek, amit 1980 óta bizonyítottnak tekinthetünk. Közvetítå élelmiszerként általában a további håkezelés nélkül fogyasztható, hosszabb tárolásra alkalmas termékek, az ún. readyto-eat (RTE) élelmiszerek jönnek számításba. A L.m. a környezetben és az élelmiszerekben gyakran megtalálható baktérium, és csak a szokásosnál jóval szigorúbb higiéniai intézkedésekkel lehet megakadályozni az élelmiszerek szennyezådését. Az utóbbi idåben az Európai Unióban a L.m. által okozott fertåzések (liszteriózisok) szignifikáns szaporodását észlelték. A közlemény a legfrissebb nemzetközi irodalmi és statisztikai adatok figyelembevételével elemzi a lisztéria fertåzés létrejöttét és a humán liszteriózisok alakulását Európában és hazánkban; egyúttal ismerteti a liszteriózis megelåzésére alkalmazható módszereket az elåállítás során, illetve a magánháztartásokban. Serious, often even fatal diseases caused by Listeria monocytogenes (L.m.) are spreading by foodstuffs as well that has been proven since 1980. The so-called ready-to-eat (RTE) foodstuffs with long shelf life can be considered to be intermediate agents which can be eaten without further heat treatment. The L.m. is a bacterium that can be often found in both environment and foodstuffs; food contamination can be prevented only with more severe hygienic measures than usual. Significant proliferation of L.m. infections (listeriosis) has recently been detected in the European Union. This study analyses the occurrence of Listeria infections and the development of the human listeriosis in Europe and in Hungary considering the latest international literature and statistics; at the same time, methods to present listeriosis during production and in private households are also reviewed.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Prevention of foodborne listeria infections along the food chain ; Vorbeugung der von Lebensmitteln verursachten Lysteriainfektionen in der Lebensmittelkette
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2008
Kötet: 54
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 114-126
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: Q & M Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79665/
Kulcsszavak: Fertőző betegségek - baktérium, Mikrobiológia, Élelmiszerbiztonság - Magyarország, Listeria
Megjegyzések: Bibliogr.: 125. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 20. 10:03
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:49
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79695
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet