A glikémiás index fogalma és in vitro meghatározási lehetőségei

Gelencsér Tímea; Salgó András: A glikémiás index fogalma és in vitro meghatározási lehetőségei. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (55) 3. pp. 141-148. (2009)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2009_03_141-148.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2009_03_141-148.pdf

Letöltés (176kB)

Absztrakt (kivonat)

A glikémiás index (GI) bevezetésével lehetőség nyílt az élelmiszerek újfajta csoportosítására, amelynek alapja fizikai tulajdonságaik, illetve kémiai összetételük helyett az emberi szervezetben előidézett biológiai válasz. A GI könnyen definiálható, értelmezhető, meghatározása azonban számos problémával jár. Becsléséhez gyakran in vivo, humán kísérletekre van szükség, erre azonban sokszor nincs lehetőség, illetve megfelelő apparátus. Az in vitro mérések fejlesztése ezért rendkívüli jelentőséggel bír. Elmondható azonban, hogy az in vitro mérések tekintetében jelenleg nincs általánosan elfogadott, minden termék esetén jól használható módszer. Az eljárások nem egységesek, a minta előkészítéstől az eredmények kiértékeléséig az egyes lépések eltérőek lehetnek. A cél tehát egy olyan standardizált és nemzetközileg elfogadott eljárás kidolgozása, mely helyettesíteni képes az in vivo kísérleteket, ugyanakkor jól alkalmazható a legtöbb élelmiszer esetében. Jelen tanulmányban az in vitro módszerek összefoglalását téztük ki célul, azok pontos leírását és a közöttük meglévå különbségek feltárását, bemutatását. The introduction of glycaemic index (GI) provides us to range products not only according to their physical and chemical properties but their effects in the human body (biological response). The principle and definition of GI is very simple, nevertheless its prediction gives a big problem to nutritionists and food technologists. In vivo (human) studies are generally used to determine the GI of a novel food, however, the in vivo tests have several disadvantages (human subjects, blood sampling, special safety requirements, higher cost). Therefore the development of in vitro methods plays an extremely important role. The recently used in vitro methods are very various and they can be different on several ways thus the value of the predicted GI is quite diverse. The main goal is to develop a standardized, generally accepted method which can replace the human studies moreover gives reliable results on GI. The aim of this study is to summarize and describe in vitro GI methods focusing on their methodological differences.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Glycaemic index definition and possibilities of its "in vitro" determination ; Begriff des Glycemischen Indexes und Möglichkeiten seines "in vitro" Bestimmung
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2009
Kötet: 55
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 141-148
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: Q & M Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79668/
Kulcsszavak: Táplálkozástudomány - kutatás, Élelmiszertudomány - kutatás, Glikémiás index
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 146-147. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 20. 12:03
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:46
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79709
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet