Csóka Mariann; Majoros Emese Luca: A friss és aszalt kajszibarack illattulajdonságainak összehasonlítása GC-MS módszerrel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (53) 2. pp. 83-87. (2007)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2007_02_083-087.pdf Letöltés (221kB) |
Absztrakt (kivonat)
Módosított Likens-Nickerson-féle mintaelőkészítési eljárással és undekanol-1 belső standard alkalmazásával reprezentatív kivonatot készítettünk a friss és az aszalt kajszibarack mintákból. A kapott kromatogramok alapos tömegspektrometriás tanulmányozása feltárta az eltéréseket a két különböző típusú minta között. Az illatösszetevők csökkenése nem várt módon, katasztrófálisan nagy volt. Az aszalás során sok aromaanyag teljesen eltűnt a szárítási folyamat következményeként. Sajnos a két legértékesebb összetevő - az 5-hexildihidro-2(3H)-furanon és az 5-heptildihidro-2(3H)-furanon, amelyek nagymértékben felelősek a kajszibarack aroma jellegzetes illatáért - szintén az elvesztett komponensek között található.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Comparison of aroma properties of fresh and dried apricot used GC-MS method ; Verglich der Aromaeigenschaften von frischen und getrockneten Aprikosen mit der GC-MS Methode |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2007 |
Kötet: | 53 |
Szám: | 2 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 83-87 |
Nyelv: | magyar |
Kiadó: | Q & M Kft. |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79657/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia, Táplálkozástudomány |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 87. p. ; összefoglalás magyar nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 21. 14:36 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:51 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79780 |
Tétel nézet |