A friss és aszalt kajszibarack illattulajdonságainak összehasonlítása GC-MS módszerrel

Csóka Mariann; Majoros Emese Luca: A friss és aszalt kajszibarack illattulajdonságainak összehasonlítása GC-MS módszerrel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (53) 2. pp. 83-87. (2007)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2007_02_083-087.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2007_02_083-087.pdf

Letöltés (221kB)

Absztrakt (kivonat)

Módosított Likens-Nickerson-féle mintaelőkészítési eljárással és undekanol-1 belső standard alkalmazásával reprezentatív kivonatot készítettünk a friss és az aszalt kajszibarack mintákból. A kapott kromatogramok alapos tömegspektrometriás tanulmányozása feltárta az eltéréseket a két különböző típusú minta között. Az illatösszetevők csökkenése nem várt módon, katasztrófálisan nagy volt. Az aszalás során sok aromaanyag teljesen eltűnt a szárítási folyamat következményeként. Sajnos a két legértékesebb összetevő - az 5-hexildihidro-2(3H)-furanon és az 5-heptildihidro-2(3H)-furanon, amelyek nagymértékben felelősek a kajszibarack aroma jellegzetes illatáért - szintén az elvesztett komponensek között található.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Comparison of aroma properties of fresh and dried apricot used GC-MS method ; Verglich der Aromaeigenschaften von frischen und getrockneten Aprikosen mit der GC-MS Methode
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2007
Kötet: 53
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 83-87
Nyelv: magyar
Kiadó: Q & M Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79657/
Kulcsszavak: Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia, Táplálkozástudomány
Megjegyzések: Bibliogr.: 87. p. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 21. 14:36
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:51
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79780
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet