A friss és aszalt kajszibarack illattulajdonságainak összehasonlítása GC-MS módszerrel

Csóka Mariann and Majoros Emese Luca: A friss és aszalt kajszibarack illattulajdonságainak összehasonlítása GC-MS módszerrel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (53) 2. pp. 83-87. (2007)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2007_02_083-087.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2007_02_083-087.pdf

Download (221kB)

Abstract

Módosított Likens-Nickerson-féle mintaelőkészítési eljárással és undekanol-1 belső standard alkalmazásával reprezentatív kivonatot készítettünk a friss és az aszalt kajszibarack mintákból. A kapott kromatogramok alapos tömegspektrometriás tanulmányozása feltárta az eltéréseket a két különböző típusú minta között. Az illatösszetevők csökkenése nem várt módon, katasztrófálisan nagy volt. Az aszalás során sok aromaanyag teljesen eltűnt a szárítási folyamat következményeként. Sajnos a két legértékesebb összetevő - az 5-hexildihidro-2(3H)-furanon és az 5-heptildihidro-2(3H)-furanon, amelyek nagymértékben felelősek a kajszibarack aroma jellegzetes illatáért - szintén az elvesztett komponensek között található.

Item Type: Article
Other title: Comparison of aroma properties of fresh and dried apricot used GC-MS method ; Verglich der Aromaeigenschaften von frischen und getrockneten Aprikosen mit der GC-MS Methode
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2007
Volume: 53
Number: 2
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 83-87
Language: Hungarian
Publisher: Q & M Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79657/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia, Táplálkozástudomány
Additional Information: Bibliogr.: 87. p. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 21. 14:36
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:51
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79780

Actions (login required)

View Item View Item