A búzaliszt reológiai vizsgálata különböző módszerekkel

Sipos Péter; Tóth Árpád; Pongráczné Barancsi Ágnes; Győri Zoltán: A búzaliszt reológiai vizsgálata különböző módszerekkel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (53) 3. pp. 145-155. (2007)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2007_03_145-155.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2007_03_145-155.pdf

Letöltés (319kB)

Absztrakt (kivonat)

Az egyes reológiai vizsgálatok részparaméterei alapján a másik vizsgálat egyes részparaméterei becsülhetők. A páros korrelációanalízis eredményei szerint az alveográfos L-értéket növeli a magasabb fehérje- és sikértartalom; a magas sütőipari értékszám magas L-értékre utal. A kapcsolat hasonló, de kevésbé kifejezett a W-érték esetén. Az extenzográfos nyújthatóság alakulása és kapcsolata a többi mutatóhoz az L-értékhez hasonló, viszont az extenzográfos energia csak a W-értékkel korrelál. Több változó bevonásának eredményeképpen különösen az alveográfos paraméterek esetében a regresszióanalízis alkalmazásával javul a reológiai paraméterek becslési pontossága, de pontos eredményre a hazai búzaminősítési gyakorlatban elvégzett minősítési paraméterek alapján általánosan nem következtethetünk. A megalapozott piaci döntéshez a kért vizsgálatok elvégzése elengedhetetlen.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Rheological investigation of wheat flour by different methods ; Rheologische Untersuchung von Weizenmehl mit verschiedenen Methoden
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2007
Kötet: 53
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 145-155
Nyelv: magyar
Kiadó: Q & M Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79658/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 154-155. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 21. 15:36
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:51
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79789
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet