Őszi búzafajták alveográfos minősítésének jelentősége aszályos, csapadékos és átlagos időjárási körülmények között

Tóth Árpád and Sipos Péter and Győri Zoltán: Őszi búzafajták alveográfos minősítésének jelentősége aszályos, csapadékos és átlagos időjárási körülmények között. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (53) 3. pp. 156-165. (2007)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2007_03_156-165.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2007_03_156-165.pdf

Download (226kB)

Abstract

Munkánkban alapadatokat adtunk meg 10–14 darab, köztermesztésben lévő őszi búzafajta Karcagról származó mintáinak alveográfos minőségére klimatikusan jelentősen különböző évjáratokban (2002-2005). A vizsgált őszi búzafajták eredményeit a legfontosabb alveográfos paraméterre, a W értékre, valamint a valorigráfos értékszámra vonatkozó határértékek szerint elemeztük, mely alapján kijelenthető, hogy a minták sütőipari osztályozása e kétféle besorolás alkalmazásával jelentősen eltér egymástól. A Magyarországon hagyományos sütőipari minősítés szerint alkalmazott valorigráfos értékszám (VÉ) és az alveográfos W érték minden vizsgált évben igen szoros, pozitív korrelációs kapcsolatban állt. Ez azt jelenti, hogy az őszi búzafajták alveográfos minősítésekor a W érték használata ad a magyar minősítési rendszer eredményeihez legközelebb álló értékelést. A korrelációs együttható értéke az évjárattól függő mértékben ingadozott, melynek értelmezéséhez további vizsgálatok szükségesek. Ezeken túlmenően a fogyasztók egészségének megóvása, az élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkentése és a sütőipari termékek gyártásának gazdaságossága szempontjából is, azon őszi búzafajták termesztését kell előnyben részesíteni, melyek lisztjéből, minden évben, adalékanyagok felhasználása nélkül, elő lehet állítani valamelyik termékcsoport termékeit. Figyelembe kell azonban venni, hogy az egyes országok sütőipari technológiái között jelentős különbségek vannak.

Item Type: Article
Other title: Significance of alveographical evaluation of autumn wheat species under weather environment with dryness and raining periods ; Bedeutung der Alveographischen Bewertung von Herbstweisensorten mit verschiedenen Methoden
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2007
Volume: 53
Number: 3
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 156-165
Language: Hungarian
Publisher: Q & M Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79658/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszerbiztonság, Élelmiszervizsgálat - módszer, Őszi búza, Éghajlati változás - hatása
Additional Information: Bibliogr.: p. 164-165. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 21. 15:51
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:51
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79790

Actions (login required)

View Item View Item