Őszi búzafajták alveográfos minősítésének jelentősége aszályos, csapadékos és átlagos időjárási körülmények között

Tóth Árpád; Sipos Péter; Győri Zoltán: Őszi búzafajták alveográfos minősítésének jelentősége aszályos, csapadékos és átlagos időjárási körülmények között. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (53) 3. pp. 156-165. (2007)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2007_03_156-165.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2007_03_156-165.pdf

Letöltés (226kB)

Absztrakt (kivonat)

Munkánkban alapadatokat adtunk meg 10–14 darab, köztermesztésben lévő őszi búzafajta Karcagról származó mintáinak alveográfos minőségére klimatikusan jelentősen különböző évjáratokban (2002-2005). A vizsgált őszi búzafajták eredményeit a legfontosabb alveográfos paraméterre, a W értékre, valamint a valorigráfos értékszámra vonatkozó határértékek szerint elemeztük, mely alapján kijelenthető, hogy a minták sütőipari osztályozása e kétféle besorolás alkalmazásával jelentősen eltér egymástól. A Magyarországon hagyományos sütőipari minősítés szerint alkalmazott valorigráfos értékszám (VÉ) és az alveográfos W érték minden vizsgált évben igen szoros, pozitív korrelációs kapcsolatban állt. Ez azt jelenti, hogy az őszi búzafajták alveográfos minősítésekor a W érték használata ad a magyar minősítési rendszer eredményeihez legközelebb álló értékelést. A korrelációs együttható értéke az évjárattól függő mértékben ingadozott, melynek értelmezéséhez további vizsgálatok szükségesek. Ezeken túlmenően a fogyasztók egészségének megóvása, az élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkentése és a sütőipari termékek gyártásának gazdaságossága szempontjából is, azon őszi búzafajták termesztését kell előnyben részesíteni, melyek lisztjéből, minden évben, adalékanyagok felhasználása nélkül, elő lehet állítani valamelyik termékcsoport termékeit. Figyelembe kell azonban venni, hogy az egyes országok sütőipari technológiái között jelentős különbségek vannak.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Significance of alveographical evaluation of autumn wheat species under weather environment with dryness and raining periods ; Bedeutung der Alveographischen Bewertung von Herbstweisensorten mit verschiedenen Methoden
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2007
Kötet: 53
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 156-165
Nyelv: magyar
Kiadó: Q & M Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79658/
Kulcsszavak: Élelmiszerbiztonság, Élelmiszervizsgálat - módszer, Őszi búza, Éghajlati változás - hatása
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 164-165. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 21. 15:51
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:51
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79790
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet