Dalmadi István and Seregély Zsolt and Kaffka Károly and Farkas József: Néhány többváltozós kemometriai módszer alkalmazása műszeres analitikai vizsgálatok értékelésére. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (53) 4. pp. 222-238. (2007)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2007_04_222-238.pdf Download (611kB) |
Abstract
A korrelatív mérési technikák mára versenyképes társaivá váltak a hagyományos műszeres analitikai eljárásoknak. Kiemelkedő jelentősséggel bír az ún. NIR technika, mely a közeli infravörös tartományban mért spektrumértékekből összetételi jellemzők gyors, pontos, roncsolásmentes meghatározására képes. Az indirekt vizsgálati módszerek egy másik csoportját a kémiai érzékelősorok alkotják, amiket legtöbbször elektronikus orrként és nyelvként említ a szakirodalom. A korrelatív technikákra jellemző, hogy a vizsgált mintáról rövid idő alatt nagymennyiségű információt szolgáltat, melynek értékelése elképzelhetetlen matematikaistatisztikai módszerek nélkül. A többváltozós statisztikai módszerek rutinszerű alkalmazását a hardver és a szoftver területeken bekövetkezett fejlődésnek kellett megelőznie, így ezek a módszerek csak mostanában válnak szélesebb körben ismertté. Jelen közleményünkben saját NIR és kémiai szenzorsorokkal kapott eredményeinken keresztül mutatunk be példákat néhány többváltozós statisztikai módszerekről. Bemutatásra kerülnek olyan nem-felügyelt (főkomponens-analízis, hierarchikus klaszteranalízis) és felügyelt (diszkriminancia-analízis, Polár Minősítő Rendszer és SRT módszer) kvalitatív matematikai-statisztikai módszerek, melyekkel az osztályozási feladatokat tudtuk megvalósítani. Továbbá kitérünk a többváltozós kvantitatív értékelés néhány esetére is, mint a többváltozós lineáris regresszió, a főkomponens-regresszió és a részleges legkisebb négyzetek módszere. Correlative measurement techniques have become by now competitors of the traditional instrumental analytical procedures. The so-called NIR technique has gained outstanding importance. It is capable for the fast, accurate and non-destructive determination of the compositional characteristics from the spectral values measured in the near infrared region. An other group of indirect measurement methods include chemical sensor arrays, that are generally mentioned in the literature as electronic nose and electronic tongue. Correlative techniques provide in short time large amount of information about the sample, that has to be evaluated by mathematical-statistical methods. Development in the field of hardware and software had to precede routine application of relevant multivariate mathematical-statistical methods, so these methods have only nowadays become more widely known. In the present study we show some examples of such methods through our results obtained by NIR and chemical sensor arrays. Supervised (Principal Component Analysis, Hierarchical Cluster Analysis) and unsupervised (Canonical Discriminant Analysis, Polar Qualification System and SRT methods) qualitative mathematical statistical methods are presented here, by which classification tasks could be performed. Furthermore, some cases of multivariate quantitative evaluation, suh as Multivariate Linear Regression, Principal Component Regression, and Partial Least Squares Regression are also described.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Application of some multivariate chemometric methods for the evaluation of instrumental analytical investigations ; Amvendung einiger multivariabler chemometrischer Methoden für die Bewertung von instrumental-analytischen Untersuchungen |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2007 |
Volume: | 53 |
Number: | 4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 222-238 |
Language: | Hungarian, English |
Publisher: | Q & M Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79659/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszertudomány - kutatás, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Műszeres kémiai analízis |
Additional Information: | Bibliogr.: p. 236-237. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 24. 07:45 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:51 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79795 |
Actions (login required)
View Item |