Élelmiszerek szeléntartalmának meghatározása és szintfelmérése I. : szelénkoncentráció meghatározása hidridgenerátoros atomabszorpciós spektrometriával

Molnár Jeannette; Dixon James; Dunsmuir James: Élelmiszerek szeléntartalmának meghatározása és szintfelmérése I. : szelénkoncentráció meghatározása hidridgenerátoros atomabszorpciós spektrometriával. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (41) 1. pp. 34-40. (1995)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1995_01_034-040.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1995_01_034-040.pdf

Letöltés (126kB)

Absztrakt (kivonat)

Szerzők élelmiszerek és biológiai minták szeléntartalmának meghatározására perklórsavas-salétromsavas-kénsavas feltárást és hidridgenerátoros mérési módszert alkalmaztak. Az így kialakított eljárással sikerült kiküszöbölni az interelementáris interferenciákat is. A módszert, melynek kivitelezése egyszerû, takarékos és megbízható, néhány statisztikai értékkel jellemzik és több élelmiszer-, illetve biológiai minta vizsgálati eredményérôl is számot adnak. A method for the determination of the selenium content of foodstuffs and biological samples was applied based on a perkloricnitric-sulphuric acid digestion mixture and hydride generation atomic absorption spectrometry. Interelement interferences could be eliminated using this technique. The method - which is easy to perform, economical and reliable - is described by a few statistical parameters and selenium concentrations of various food and biological samples are reported. Authoren beschreiben eine Methode zur Bestimmung der Selenkonzentration von Lebensmitteln und biologischen Proben mit Hilfe von Hydridgeneration-Atomabsorptionsspektrometrie, die als Aufschlußgemisch ein Perchlorsäure, Salpetersäure und Schwefelsäure enthaltendes Gemisch verwendet. Mit dieser Methode konnten auch interelementare Intferferenzen eliminiert weren. Die Methode, die leicht zu handhaben ist sowie als sparsam und zuverlässig bezeichnet werden kann, wird mit einigen statistischen Parametern charakterisiert, und es werden über Untersuchungsergebnisse von mehreren Lebensmittel- und biologischen Proben berichtet.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Determination of selenium concentration by hydride generation atomic absorption spectrometry ; Bestimmung der Selenkonzentration mit Hydridgeneration-Atomabsorptions-Spektrometrie
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1995
Kötet: 41
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 34-40
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79809/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 39. p. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 24. 10:23
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:23
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79847
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet