Élelmiszerek szeléntartalmának meghatározása és szintfelmérése I. : szelénkoncentráció meghatározása hidridgenerátoros atomabszorpciós spektrometriával

Molnár Jeannette and Dixon James and Dunsmuir James: Élelmiszerek szeléntartalmának meghatározása és szintfelmérése I. : szelénkoncentráció meghatározása hidridgenerátoros atomabszorpciós spektrometriával. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (41) 1. pp. 34-40. (1995)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1995_01_034-040.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1995_01_034-040.pdf

Download (126kB)

Abstract

Szerzők élelmiszerek és biológiai minták szeléntartalmának meghatározására perklórsavas-salétromsavas-kénsavas feltárást és hidridgenerátoros mérési módszert alkalmaztak. Az így kialakított eljárással sikerült kiküszöbölni az interelementáris interferenciákat is. A módszert, melynek kivitelezése egyszerû, takarékos és megbízható, néhány statisztikai értékkel jellemzik és több élelmiszer-, illetve biológiai minta vizsgálati eredményérôl is számot adnak. A method for the determination of the selenium content of foodstuffs and biological samples was applied based on a perkloricnitric-sulphuric acid digestion mixture and hydride generation atomic absorption spectrometry. Interelement interferences could be eliminated using this technique. The method - which is easy to perform, economical and reliable - is described by a few statistical parameters and selenium concentrations of various food and biological samples are reported. Authoren beschreiben eine Methode zur Bestimmung der Selenkonzentration von Lebensmitteln und biologischen Proben mit Hilfe von Hydridgeneration-Atomabsorptionsspektrometrie, die als Aufschlußgemisch ein Perchlorsäure, Salpetersäure und Schwefelsäure enthaltendes Gemisch verwendet. Mit dieser Methode konnten auch interelementare Intferferenzen eliminiert weren. Die Methode, die leicht zu handhaben ist sowie als sparsam und zuverlässig bezeichnet werden kann, wird mit einigen statistischen Parametern charakterisiert, und es werden über Untersuchungsergebnisse von mehreren Lebensmittel- und biologischen Proben berichtet.

Item Type: Article
Other title: Determination of selenium concentration by hydride generation atomic absorption spectrometry ; Bestimmung der Selenkonzentration mit Hydridgeneration-Atomabsorptions-Spektrometrie
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1995
Volume: 41
Number: 1
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 34-40
Language: Hungarian, English, German
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79809/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 39. p. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 24. 10:23
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:23
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79847

Actions (login required)

View Item View Item