Búzalisztek gliadin (glutén)-tartalmának gyors meghatározása automatizált enzimimmunanalitikai eljárással

Kerekes László: Búzalisztek gliadin (glutén)-tartalmának gyors meghatározása automatizált enzimimmunanalitikai eljárással. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (41) 1. pp. 49-55. (1995)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1995_01_049-055.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1995_01_049-055.pdf

Letöltés (125kB)

Absztrakt (kivonat)

A szerző búzalisztek és "gluténmentes termékek" gliadin (glutén) tartalmának meghatározására direkt" sandwich" ELISA módszert adaptált automatikus enzimimmun-analitikai mérõrendszer (AUTO-EIA II, Labsystems) megfelelõ programozásával. A gliadin-koncentráció meghatározásánál - a szokásos grafikus kiértékelés helyett - harmadfokú polinomiális egyenlet számítógépes illesztését követõ iterációs eljárást alkalmazott. A módszer hõkezelt gabonatartalmú élelmiszerek gliadintartalmának mérésére, illetve gluténtartalmának becslésére is alkalmas. A direct, "sandwich" ELISA method was adapted to an automatic enzyme immune analytical measuring system (AUTO-EIA II, Labsystems) for the determination of gliadin (gluten) in wheat flour and "gluten-free" products, elaborating a relevant computer program. Instead of the usual graphical evaluation, an iterative procedure was used for the determination of gliadin concentration, following a computerized fitting of a third degree polynomial equation. The method is capable for the measurement of gliadin content in heat-treated wheat-containing foods and for the estimation of their gluten content. Zur Bestimmung des Gliadin(Gluten)-gehaltes von Weizenmehlen und "glutenfreien Produkten" wurde eine direkte "Sandwich" ELISAMethode für das automatische enzymimmunanalytische Meßsystem (AUTO-EIA II., Labsystems) mit der Ausarbeitung eines entsprechenden Rechnerprogramms angewandt. Bei der Bestimmung der Gliadinkonzentration wurde anstelle der üblichen graphischen Auswertung ein Iterationsverfahren eingesetzt, das rechnerisch einer polinomialen Gleichung dritten Grades folgt. Die Methode ist für die Messung des Gliadingehaltes von hitzebehandelten getreidehaltigen Lebensmitteln bzw. auch für die Schätzung des Glutengehaltes geeignet.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Fast determination of gliadin (gluten) content of wheat flours by an enzyme immune-analytical procedure ; Schnellbestimmung des Gliadin(Gluten)-gehalts von Weizenmehlen mit automatisiertem enzymimmunanalytischem Verfahren
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1995
Kötet: 41
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 49-55
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79809/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia
Megjegyzések: Bibliogr.: 54. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 24. 10:44
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:23
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79849
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet