Élelmiszerek szeléntartalmának meghatározása és szintfelmérése II. : gyors étkeztetésben kínált készételek szeléntartalma Skóciában

Molnár Jeannette and MacPherson Allan: Élelmiszerek szeléntartalmának meghatározása és szintfelmérése II. : gyors étkeztetésben kínált készételek szeléntartalma Skóciában. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (41) 2. pp. 115-123. (1995)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1995_02_115-123.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1995_02_115-123.pdf

Download (133kB)

Abstract

Egy 109 termék vizsgálati adatait tartalmazó tanulmányból bemutatott 35 gyorsétkeztetésben kínált készételben, köztük 12 vegetáriánus készítményben meghatározott szeléntartalmat elemeztük. A készételek fõleg Dél-Skóciából származtak, de néhány angol készételt is bevontunk a vizsgálatokba. Az eredmények szerint a csiperkegomba, paraj, hal, belsõségek és csirkehús tartalmaz szelént nagyobb mennyiségben. Marha-, ill. sertéshús általában kevesebb szelént tartalmazott. Vegetariánusok, akik elegendõ mennyiségû gombát és parajt fogyasztanak, valószínûleg elkerülhetik a szelénhiányos állapotot. As part of an extended study with 109 analysed products the selenium concentration of 35 fast and convenience foods, among which 12 vegetarian products were discussed. The foods were mainly purchased in Southern Scotland but some were obtained in England. The results indicated considerable amounts of selenium in mushrooms, spinach, fish, offals and chicken based products. Beef and pork were generally found to contain less selenium. It can be concluded that vegetarians consuming sufficient amounts of spinach and mushrooms seem not to be at risk of a selenium deficiency. Verfasser diskutieren den Selengehalt von 35 in Schnellgaststätten angebotenen Fertiggerichten und darunter in 12 Gerichten für Vegetarier auf der Grundlage einer die Untersuchungsdaten von 109 Produkten enthaltenden Studie. Die Fertiggerichte stammten hauptsächlich aus Südschottland, aber auch einige englische Produkte wurden in die Untersuchungen einbezogen. Gemäß den Untersuchungsergebnissen enthalten Champignon, Spinat, Fisch, Innereien und Geflügel Selen in größeren Mengen, Rind- bzw. Schweinefleisch dagegen im allgemeinen weniger. Vegetarier, die genügend Pilze und Spinat verzehren, können wahrscheinlich einen Selenmangel vermeiden.

Item Type: Article
Other title: Determination of selenium content and survey of its level in foods II. : selenium concentrations of fast and convenience foods in Scotland ; Bestimmung und Erfassung des Selengehaltes von Lebensmitteln II. Selengehalt von in Schnellgaststätten angebotenen
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1995
Volume: 41
Number: 2
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 115-123
Language: Hungarian, English, German
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79810/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 122. p. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 24. 11:17
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:23
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79856

Actions (login required)

View Item View Item