Formanek Zoltán: Besugárzott sertészsírminták oxidatív stabilitásának vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (41) 2. pp. 124-133. (1995)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1995_02_124-133.pdf Letöltés (176kB) |
Absztrakt (kivonat)
A szerzõ Co60-as γ ionizáló sugárforrással 0; 0,75; 2,5 kGy sugárdózissal kezelt sertészsír oxidációval szembeni ellenállóképességét vizsgálta DSC (Differential Scanning Calotimetry), OBM (Oxygen Bomb Method) módszerek és peroxidszám (POV) meghatározás alkalmazásával. Mindegyik módszerrel a növekvõ sugárdózissal, csökkenõ oxidációs stabilitás volt érzékelhetõ, amit a peroxidszám mérések is igazoltak. DSC (Differential Scanning Calorimetry), OBM (Oxygen Bomb Method) methods and POV (Peroxide Value) determination was applied to determine the oxidative stability of lard samples irradiated by a Co60 gamma source at the dose of 0; 0.75; 2.5 kGy. Both of the methods seem to be suitable to determine oxidative stability of fats, because in every case lowering oxidative stability was received with increasing irradiation dose. DSC (Differential Scanning Calorimetry), OBM (Oxigen Bomb Method) Methoden und POV( Peroxide Value) Bestimmung wurden zur Charakterisierung der oxidativen Stabiltät des Schweinefettes verwenden. Die untersuchten Proben wurden mit einer Co60 ionisierenden Strahlungquelle bei Dosen von 0, 0,75, 2,5 kGy behandelt. Bei zunehmenden Dosen war die oxidative Stabilität mit jeder Methode merklich abnehmend, was auch durch die Bestimmung der Peroxidzahl bestätigt wurde.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Investigation on oxidative stability of irradiated lard samples ; Untersuchung der oxidativen Stabilität von bestrahlten Schweinefettproben |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1995 |
Kötet: | 41 |
Szám: | 2 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 124-133 |
Nyelv: | magyar , angol , német |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79810/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat |
Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 132-133. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 24. 11:27 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 10:23 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79857 |
![]() |
Tétel nézet |