Besugárzott sertészsírminták oxidatív stabilitásának vizsgálata

Formanek Zoltán: Besugárzott sertészsírminták oxidatív stabilitásának vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (41) 2. pp. 124-133. (1995)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1995_02_124-133.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1995_02_124-133.pdf

Letöltés (176kB)

Absztrakt (kivonat)

A szerzõ Co60-as γ ionizáló sugárforrással 0; 0,75; 2,5 kGy sugárdózissal kezelt sertészsír oxidációval szembeni ellenállóképességét vizsgálta DSC (Differential Scanning Calotimetry), OBM (Oxygen Bomb Method) módszerek és peroxidszám (POV) meghatározás alkalmazásával. Mindegyik módszerrel a növekvõ sugárdózissal, csökkenõ oxidációs stabilitás volt érzékelhetõ, amit a peroxidszám mérések is igazoltak. DSC (Differential Scanning Calorimetry), OBM (Oxygen Bomb Method) methods and POV (Peroxide Value) determination was applied to determine the oxidative stability of lard samples irradiated by a Co60 gamma source at the dose of 0; 0.75; 2.5 kGy. Both of the methods seem to be suitable to determine oxidative stability of fats, because in every case lowering oxidative stability was received with increasing irradiation dose. DSC (Differential Scanning Calorimetry), OBM (Oxigen Bomb Method) Methoden und POV( Peroxide Value) Bestimmung wurden zur Charakterisierung der oxidativen Stabiltät des Schweinefettes verwenden. Die untersuchten Proben wurden mit einer Co60 ionisierenden Strahlungquelle bei Dosen von 0, 0,75, 2,5 kGy behandelt. Bei zunehmenden Dosen war die oxidative Stabilität mit jeder Methode merklich abnehmend, was auch durch die Bestimmung der Peroxidzahl bestätigt wurde.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Investigation on oxidative stability of irradiated lard samples ; Untersuchung der oxidativen Stabilität von bestrahlten Schweinefettproben
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1995
Kötet: 41
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 124-133
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79810/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 132-133. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 24. 11:27
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:23
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79857
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet