Élelmiszerek érzékszervi vizsgálata és minősítése VI. : a profilanalízis és a higításos profilanalízis módszertana

Molnár Pál: Élelmiszerek érzékszervi vizsgálata és minősítése VI. : a profilanalízis és a higításos profilanalízis módszertana. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (41) 3. pp. 194-214. (1995)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1995_03_194-214.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1995_03_194-214.pdf

Letöltés (183kB)

Absztrakt (kivonat)

A közleménysorozat VI. része részletes irodalmi áttekintés alapján ismerteti a profilanalízis és a hígításos profilanalízis módszertanát, a vizsgáló személyek felkészítését és a vizsgálatok végrehajtását. Néhány termék vizsgálati eredményeinek bemutatásával jelzi a módszer elônyeit és használhatóságát. Az értékelô profilanalízis egy komplex értékszám meghatározását teszi lehetôvé, ami az összehasonlító elemzéshez hasznosítható részadatokkal együtt jól tükrözi az egyes termékek minôségalakulását. A közlemény tartalmazza a texturális és a hígításos profilanalízis módszertani leírását is. The methodology of profile analysis and dilution profile analysis, preparing the panel members and performing the examinations are reported in the VI. part of the series of papers, based on a detailed literature survey. The advantages and suitability of the method are indicated by presentation of test results of several products. The evaluative profile analysis allows the determination of a complex value which, together with part figures utilizable in comparative analysis, reflect well the quality trend of individual products. Der VI. Teil der Publikationsserie erläutert auf der Grundlage einer umfangreichen Literaturrecherche die Methodik der Profil- und Verdünnungsprofilanalyse, die Vorbereitung der Prüfpersonen und die Durchführung der Untersuchungen. Mit der Darstellung der Prüfergebnisse einiger Produkte werden die Vorteile und Anwendbarkeit der Methode unterstrichen. Die bewertende Profilmethode ermöglicht die Ermittlung einer komplexen Wertzahl, die zusammen mit den für die vergleichende Analyse anwendbaren Teilergebnissen die Qualitätsentwicklung der einzelnen Produkte ziemlich realistisch widerspiegelt. Die Publikation beinhaltet auch die methodische Beschreibung der Textur- und Verdünnungsprofilanalyse.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Sensory investigation and evaluation of foodstuffs VI. : methodology of profile analysis and dilution profile analysis ; Sensorische Untersuchung und Bewertung von Lebensmitteln VI. Die sensorische Profil- und Verdünnungsprofilmethode
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1995
Kötet: 41
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 194-214
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79811/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - érzékszervi
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 210-213. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 24. 12:13
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:23
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79863
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet