Tehéntej meghatározása hazai sajtokban izoelektromos fókuszálással

Szerdahelyi Emőke; Hajós Gyöngyi; Molnár Pál: Tehéntej meghatározása hazai sajtokban izoelektromos fókuszálással. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (41) 3. pp. 225-230. (1995)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1995_03_225-230.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1995_03_225-230.pdf

Letöltés (220kB)

Absztrakt (kivonat)

A szerzõk kimutatták és mennyiségileg meghatározták a tehéntejbõl származó kazein frakciót juh- és tehéntej keverékekbõl, valamint hazai sajtokból. A vizsgálatokat kisebb módosításokkal, illetve továbbfejlesztéssel egy EU-szabvány elõírásai alapján végezték. A módszer lényege, hogy a sajtmintákból izolált kazeinbõl plazminos hidrolízis után a γ2-kazein frakciót izoelektromos fókuszálással elválasztották és meghatározták. Az eljárás alkalmas a tehéntej specifikus és érzékeny kimutatására kevert tej, illetve kevert tejbõl készült tejtermékek esetében is. Az elektroforetikus elválasztási kép videodenzitométeres értékelése a tehéntej mennyiségi meghatározását szintén lehetõvé teszi a vizsgált mintákban. Ennek — a fogyasztók érdekvédelmén és az élelmiszerminõség biztosításán túl — nagy jelentõsége lehet az egészségmegõrzõ táplálkozásban, például egyes speciális diéták esetén is. Cow's casein fraction was identified and determined in samples of mixtures of ewe's and cow's milk and in cheese samples pruduced in Hungary. Investigations were carried out by slight modification of an EC-standard. The essence of this method is that the casein isolated from the milk and cheese samples was hydrolysed with plasmin and the γ2-casein fraction from the hydrolysate was separated and identified by isoelectric focusing. The method is suitable for specific determination of for the cow's casein from samples of mixed milks and milk products. A quantitative determination of the γ2-casein fractions is available by videodensitometric evaluation of the electrophoretic patterns. Knowledge of the cow's casein content of the samples is of great impotance parthy safeguarding of consumers' intersts and assuring of food quality, parthy in "care of health" food, for instance in the case of special diets. Verfasser haben die aus der Kuhmilch stammende Kaseinfraktion in Schaf- und Kuhmilchmischungen sowie in einheimischen Käsesorten nachgewiesen und quantitativ bestimmt. Die Untersuchungen wurden anhand geringfügig modifizierter bzw. weiterentwickelter EU-Norm-Methode durchgeführt. Das Grundprinzip der Methode besteht darin, daß die γ2 -Kaseinfraktion von aus Käsesorten isoliertem Kasein nach einer Plasminhydrolyse mit isoelektrischer Fokusierung abgetrennt und bestimmt wird. Das Verfahren ist geeignet, die Kuhlmilch in Milchmischungen bzw. in daraus hergestellten Milchprodukten mit hoher Spezifität und Empfindlichkeit nachzuweisen. Die videodensimetrische Auswertung des elektrophoretischen Trennungsbildes ermöglicht auch die quantitative Bestimmung der Kuhmilch in den untersuchten Proben. Diese Möglichkeit hat große Bedeutung über den Verbraucherschutz und die Sicherung der Lebensmittelqualität hinaus auch für die gesunde Ernährung beispielsweise im Falle einer speziellen Diät.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Determination of cow's milk in cheese samples by isoelectric focusing ; Bestimmung von Kuhmilch in einheimischen Käsesorten mit isoelektrischer Fokusierung
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1995
Kötet: 41
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 225-230
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79811/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 229. p. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 24. 12:26
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:23
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79865
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet