Barabás Béla: Tapasztalatok búza nedvesség- és fehérjetartalmának NIR módszerrel történő mérésénél. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (41) 4. pp. 281-288. (1995)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1995_04_281-288.pdf Letöltés (140kB) |
Absztrakt (kivonat)
A szerzõ a NIR összetétel-vizsgálati módszer megbízhatóságát vizsgálta búza fehérje- és nedvességtartalmának mérésénél magyarországi körülmények között. A vizsgálatok tízéves idõtartam alatt 5 évjárat mintegy 700 mintája felhasználásával készültek. Az összetételmérési eredmények referencia-módszerhez viszonyított megbízhatósága nedvességtartalomnál 0,2 %, fehérjetartalomnál 0,3 % volt. A kiugró hibák észlelésére a reflektancia-adatokból számított Mahalanobistávolság alkalmasnak bizonyult. Az összetétel számításához kidolgozott kalibrációs egyenlet egyszerû korrekció után más évjáratoknál is használható volt. Accuracy of NIR method for determination of the moisture and protein contents of wheat grains was studied under Hungarian conditions. On a total 700 samples were analyzed over 10 years. Accuracy of measurement corresponded to 0.2 and 0.3 % with moisture and protein content, respectively. Extreme errors of measurement could be detected by the Mahalanobis-distance derived from the reflectance data. A calibration equation was introduced that could be corrected for measuring the content of wheat from various years. Das Ziel der Untersuchungen war die Beurteilung der Zuverlässigkeit der NIR Meßmethode für Protein- und Feuchtigkeitsbestimmung von Weizenkörnern in Ungarn. Die konkreten Messungen wurden während einer Zeitspanne von 10 Jahren durghefürt, davon wurden insgesamt 700 Proben aus 5 Jahren ausgewählt. Die Zuverlässigkeit der Meßmethode im Vergleich zu Referenzmethode beträgt 0,2 % bei der Feuchtigkeits- und 0,3 % bei dei Proteingehaltsbestimmung. Zur Feststellung von auffallenden, groben Fehler konnte der aus den Reflektanzdaten gerechnete Mahalanobis-Wert verwendet werden. Zur Berechnung der Zusammensetzung konnte die erarbeitete Kalibrierungsgleichung mit einer einfachen Korrektur auch für andere Weizenproben verschiedener Jahrgänge verwendet werden.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Experiences in determination of moisture and protein contents of wheat by means of NIR method ; Erfahrungen mit Feuchtigkeits- und Proteinmessungen von Weizen mit der NIR-Methode |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1995 |
Kötet: | 41 |
Szám: | 4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 281-288 |
Nyelv: | magyar , angol , német |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79812/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 286-287. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 25. 07:38 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 10:23 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79873 |
Tétel nézet |