Különböző állatfajok májának megkülönböztetése ásványi összetétel alapján

Örsi Ferenc; Sarudi Imre; Lassú Istvánné: Különböző állatfajok májának megkülönböztetése ásványi összetétel alapján. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (43) 2. pp. 112-121. (1997)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1997_02_112-121.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1997_02_112-121.pdf

Letöltés (206kB)

Absztrakt (kivonat)

Sertés-, marha-, juh- és kecskemáj ásványi összetételének jellemzésére adatbázist hoztak létre, majd értékelésükre alakfelismerõ módszereket alkalmaztak. A kapott statisztikai jellemzõk szerint a vizsgált állatfajok mája ásványi komponenseik alapján jól megkülönböztethetõ egymástól. Database for mineral composition of pig, cattle, sheep and goat liver has been developed and evaluated by pattern recognition methods. Using the statistical characteristics the liver of the various animal species could be well differentiated on the basis of the mineral composition data. Es wurde eine Database für die mineralische Zusammensetzung der Leber von Schweinen, Rindern, Schafen und Ziegen errichtet und für ihre statistische Bewertung Bilderkennungsmethoden („Pattern Recognition”) eingesetzt. Nach den erhaltenen statistischen Kennzahlen konnte die Leber der untersuchten Tierarten auf der Grundlage der Mineralkomponenten gut unterschieden werden.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Differentiation of liver of various animal species on the basis of mineral composition data ; Unterscheidung der Leber von verschiedenen Tierarten auf der Grundlage der mineralischen Zusammensetzung
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1997
Kötet: 43
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 112-121
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadó: Q & M Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79818/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 120. p. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 25. 15:06
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 09:19
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79929
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet