Örsi Ferenc and Sarudi Imre and Lassú Istvánné: Különböző állatfajok májának megkülönböztetése ásványi összetétel alapján. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (43) 2. pp. 112-121. (1997)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1997_02_112-121.pdf Download (206kB) |
Abstract
Sertés-, marha-, juh- és kecskemáj ásványi összetételének jellemzésére adatbázist hoztak létre, majd értékelésükre alakfelismerõ módszereket alkalmaztak. A kapott statisztikai jellemzõk szerint a vizsgált állatfajok mája ásványi komponenseik alapján jól megkülönböztethetõ egymástól. Database for mineral composition of pig, cattle, sheep and goat liver has been developed and evaluated by pattern recognition methods. Using the statistical characteristics the liver of the various animal species could be well differentiated on the basis of the mineral composition data. Es wurde eine Database für die mineralische Zusammensetzung der Leber von Schweinen, Rindern, Schafen und Ziegen errichtet und für ihre statistische Bewertung Bilderkennungsmethoden („Pattern Recognition”) eingesetzt. Nach den erhaltenen statistischen Kennzahlen konnte die Leber der untersuchten Tierarten auf der Grundlage der Mineralkomponenten gut unterschieden werden.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Differentiation of liver of various animal species on the basis of mineral composition data ; Unterscheidung der Leber von verschiedenen Tierarten auf der Grundlage der mineralischen Zusammensetzung |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 1997 |
Volume: | 43 |
Number: | 2 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 112-121 |
Language: | Hungarian, English, German |
Publisher: | Q & M Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79818/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Additional Information: | Bibliogr.: 120. p. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 25. 15:06 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 09:19 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79929 |
Actions (login required)
View Item |