Különböző állatfajok májának megkülönböztetése ásványi összetétel alapján

Örsi Ferenc and Sarudi Imre and Lassú Istvánné: Különböző állatfajok májának megkülönböztetése ásványi összetétel alapján. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (43) 2. pp. 112-121. (1997)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1997_02_112-121.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1997_02_112-121.pdf

Download (206kB)

Abstract

Sertés-, marha-, juh- és kecskemáj ásványi összetételének jellemzésére adatbázist hoztak létre, majd értékelésükre alakfelismerõ módszereket alkalmaztak. A kapott statisztikai jellemzõk szerint a vizsgált állatfajok mája ásványi komponenseik alapján jól megkülönböztethetõ egymástól. Database for mineral composition of pig, cattle, sheep and goat liver has been developed and evaluated by pattern recognition methods. Using the statistical characteristics the liver of the various animal species could be well differentiated on the basis of the mineral composition data. Es wurde eine Database für die mineralische Zusammensetzung der Leber von Schweinen, Rindern, Schafen und Ziegen errichtet und für ihre statistische Bewertung Bilderkennungsmethoden („Pattern Recognition”) eingesetzt. Nach den erhaltenen statistischen Kennzahlen konnte die Leber der untersuchten Tierarten auf der Grundlage der Mineralkomponenten gut unterschieden werden.

Item Type: Article
Other title: Differentiation of liver of various animal species on the basis of mineral composition data ; Unterscheidung der Leber von verschiedenen Tierarten auf der Grundlage der mineralischen Zusammensetzung
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1997
Volume: 43
Number: 2
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 112-121
Language: Hungarian, English, German
Publisher: Q & M Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79818/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 120. p. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 25. 15:06
Last Modified: 2023. Aug. 26. 09:19
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79929

Actions (login required)

View Item View Item