Vizsgálati módszerek gabonafélék csírázottságának meghatározására

Salgó András and Lásztity Radomir and Varga János: Vizsgálati módszerek gabonafélék csírázottságának meghatározására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (44) 2. pp. 67-74. (1998)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1998_02_067-074.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1998_02_067-074.pdf

Download (127kB)

Abstract

A gabona minõség szerinti átvétele szempontjából alapvetõ jelentõségû, hogy olyan gyors, megbízható, egyszerûen kivitelezhetõ módszerek terjedjenek el, amelyekkel lehetõség szerint az aratáskor, gyorsan, a helyszínen megbízható adatokhoz juthatunk a csírázottságról. Az általánosan használt Hagberg-féle esési szám mérés mellett, illetve helyett a sokkal gyorsabb, roncsolásmentes közeli infravörös spektroszkópiai módszerek vagy az aratás helyszínén végezhetõ specifikus immunkémiai eljárások (ELISA módszerek) intenzív terjedése várható. Ezen eljárások gyorsaságuk mellett alacsony költségigényûek. A helyszíni vizsgálatok céljára ugyancsak alkalmas a nagyobb beruházás igényû gyors viszkozimetriás, ún. RVA eljárás, amely a feldolgozói területen többfunkciósan használható ki. In daily practice of grain growers, processors and quality controllers as well as in the receipt of grains, the spreading of fast, reliable, simple measuring methods capable to provide reliable data on sprouting quickly in the field at harvest is of basic importance. Besides or instead of the generally used Hagberg falling number, intensive spreading of much faster near infrared spectroscopic methods or specific immunochemical procedures (ELISA methods) is expectable. These procedures are fast and at the same time low cost. The fast viscosimetric procedure called RVA with a multifunctional use on processing field demanding a larger investment is also applicable for on the spot investigations. Für die Bewertung der Qualität des Getreides ist es von grundlegender Bedeutung, daß solche zuverlässige und einfach durchführbare Schnellmethoden verbreitet angewandt werden, mit denen bei der Ernte, je nach Möglichkeit am Ort, schnell zuverlässige Daten über die Keimung erhalten werden können. Neben bzw. anstelle der Messung der allgemein verwendeten Fallzahl nach Hagberg ist die intensive Verbreitung der wesentlich schnelleren zerstörungfreien spektroskopischen Methoden im nahen Infrarotbereich oder der am Ernteort durchführbaren spezifischen immunchemischen Verfahren (ELISA-Methoden) zu erwarten. Diese Verfahren sind neben ihrer Schnelligkeit auch ziemlich kostengünstig. Für die Untersuchungen am Ort ist das viskosimetrische Schnellverfahren , das sogenannte RVA-Verfahren ebenfalls geeignet, das zwar mit einem größeren Investitionsbedarf verbunden ist, aber im Verarbeitungsbereich für mehrere Funktionen eingesetzt werden kann.

Item Type: Article
Other title: Methods for determination of sprouting of grains ; Untersuchungsmethoden zur Bestimmung der Keimung von Getreidearten
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1998
Volume: 44
Number: 2
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 67-74
Language: Hungarian, English, German
Publisher: Q & M Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79822/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 73. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 26. 11:33
Last Modified: 2023. Aug. 26. 09:16
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79964

Actions (login required)

View Item View Item