Vizsgálati módszerek gabonafélék csírázottságának meghatározására

Salgó András; Lásztity Radomir; Varga János: Vizsgálati módszerek gabonafélék csírázottságának meghatározására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (44) 2. pp. 67-74. (1998)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1998_02_067-074.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1998_02_067-074.pdf

Letöltés (127kB)

Absztrakt (kivonat)

A gabona minõség szerinti átvétele szempontjából alapvetõ jelentõségû, hogy olyan gyors, megbízható, egyszerûen kivitelezhetõ módszerek terjedjenek el, amelyekkel lehetõség szerint az aratáskor, gyorsan, a helyszínen megbízható adatokhoz juthatunk a csírázottságról. Az általánosan használt Hagberg-féle esési szám mérés mellett, illetve helyett a sokkal gyorsabb, roncsolásmentes közeli infravörös spektroszkópiai módszerek vagy az aratás helyszínén végezhetõ specifikus immunkémiai eljárások (ELISA módszerek) intenzív terjedése várható. Ezen eljárások gyorsaságuk mellett alacsony költségigényûek. A helyszíni vizsgálatok céljára ugyancsak alkalmas a nagyobb beruházás igényû gyors viszkozimetriás, ún. RVA eljárás, amely a feldolgozói területen többfunkciósan használható ki. In daily practice of grain growers, processors and quality controllers as well as in the receipt of grains, the spreading of fast, reliable, simple measuring methods capable to provide reliable data on sprouting quickly in the field at harvest is of basic importance. Besides or instead of the generally used Hagberg falling number, intensive spreading of much faster near infrared spectroscopic methods or specific immunochemical procedures (ELISA methods) is expectable. These procedures are fast and at the same time low cost. The fast viscosimetric procedure called RVA with a multifunctional use on processing field demanding a larger investment is also applicable for on the spot investigations. Für die Bewertung der Qualität des Getreides ist es von grundlegender Bedeutung, daß solche zuverlässige und einfach durchführbare Schnellmethoden verbreitet angewandt werden, mit denen bei der Ernte, je nach Möglichkeit am Ort, schnell zuverlässige Daten über die Keimung erhalten werden können. Neben bzw. anstelle der Messung der allgemein verwendeten Fallzahl nach Hagberg ist die intensive Verbreitung der wesentlich schnelleren zerstörungfreien spektroskopischen Methoden im nahen Infrarotbereich oder der am Ernteort durchführbaren spezifischen immunchemischen Verfahren (ELISA-Methoden) zu erwarten. Diese Verfahren sind neben ihrer Schnelligkeit auch ziemlich kostengünstig. Für die Untersuchungen am Ort ist das viskosimetrische Schnellverfahren , das sogenannte RVA-Verfahren ebenfalls geeignet, das zwar mit einem größeren Investitionsbedarf verbunden ist, aber im Verarbeitungsbereich für mehrere Funktionen eingesetzt werden kann.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Methods for determination of sprouting of grains ; Untersuchungsmethoden zur Bestimmung der Keimung von Getreidearten
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1998
Kötet: 44
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 67-74
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadó: Q & M Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79822/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 73. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 26. 11:33
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 09:16
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79964
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet